Начало Новини Актуално Енел Мариза изток 3 постави рекорд, като произведе 21 168,4 MWh за първи път в своята история

Енел Мариза изток 3 постави рекорд, като произведе 21 168,4 MWh за първи път в своята история

Актуално

На 24 октомври 2009 г. ТЕЦ „Енел Марица Изток 3” постави рекорд за производство на електроенергия. За първи път в историята на централата генерираната през деня електроенергия беше 21 168,4 MWh. Както обикновено, централата работеше с над 94% намаление на емисиите на серен диоксид, благодарение на своите сероочистващи инсталации.

Енел

В деня на рекорда работеха всичките четири блока на централата. Три от тях достигнаха пълно натоварване от по 227 MW, а Централното диспечерско управление натовари четвъртия блок до 217 MW, като остави възможност за постигането на още по-големи рекорди в бъдеще.
Историческото събитие е резултат от комбинирането на няколко фактора. Сред тях са успешно приключилата рехабилитация и модернизация на ТЕЦ „Енел Марица Изток 3” и прилагането на проекта за постигане на оперативно съвършенство Zenith. Не на последно място от значение е и че служителите на централата съумяват да реагират своевременно в случаи на повишаване търсенето на електроенергия в страната. Този рекорд е доказателство, че ТЕЦ „Енел Марица Изток 3” освен, че притежава увеличена разполагаемост, е надежден производител на електроенергия.

Джон Кларк, мениджър на Enel за България, коментира: „Рекордът, който отбелязахме на този ден, е много важен за нас, тъй като е следствие от постоянните ни усилия да превърнем ТЕЦ „Енел Марица Изток 3” в най-добрата топлоелектрическа централа в оперативно и екологично отношение в страната. Знаем и високо оценяваме факта, че всеки служител на Enel в България е допринесъл за това постижение.”

Енел Марица Изток 3
е 73% собственост на Enel – най-голямата енергийна компания в Италия и втората по инсталирани мощности в Европа. Компанията е собственик на първата централа на лигнитни въглища на Балканския полуостров, оперираща изцяло в съответствие с изискванията на ЕС за опазване на околната среда.

Zenith е проект за оперативно съвършенство, който се осъществява в България от 2007 г. насам. Неговата философия е да популяризира и насърчава проекти за непрекъснато усъвършенстване и ефективност на обектите, оперирани от Enel навсякъде по света.

Още новини