Начало Новини Актуално Енел Марица изток 3 подкрепи реинтродукцията на белоглавия лешояд в Централен Балкан

Енел Марица изток 3 подкрепи реинтродукцията на белоглавия лешояд в Централен Балкан

Актуално

Дружеството за защита на хищните птици (ДЗХП) и партньорски организации отпразнуваха днес приключването на най-важния етап от своя проект за възстановяване на популацията на белоглавия лешояд в Стара планина – построяването на волиера за престой на лешоядите до съзряването им и адаптирането им към района, в който ще бъдат заселени отново.

Стара Загора

Съоръжението е монтирано близо до село Манолово, община Павел баня и в него вече са настанени първите два лешояда, които идват от Испания. Изграждането на волиерата е първият проект в областта на биоразнообразието, който Enel подкрепя в България. Компанията осигурява основната част от финансирането му.
Още през 1998 г. Enel учреди програмата „Биоразнообразие и устойчиво развитие” с цел да повиши обществената информираност по отношение на биоразнообразието и неговото опазване чрез проучване на взаимодействието между енергията и екосистемите. Оттогава Enel си сътрудничи с екологични организации за укрепване на биоразнообразието в районите около нейните централи.

Волиерата беше открита в присъствието на областния управител на Стара Загора – г-н Йордан Николов, директора на РИОСВ – Стара Загора – г-н Нанчо Видев, кмета на Павел баня - г-н Станимир Радевски, директора на Дирекция Национален парк „Централен Балкан” – г-жа Нела Рачевиц, заместник-председателя на Федерацията за защита на лешоядите - г-н Хуан Санчес, кмета на с. Манолово – Мурад Моллаахмед, заместник-директора на ДЛС «Мазалат» - Валентин Велев и г-н Джон Кларк – мениджър на Еnel за България. Присъстваха представители на всички организации, подкрепили изграждането на волиерата, и жители на околността.
Волиерата е съоръжение от огромна важност за реализирането на проекта за реинтродукция на белоглавия лешояд в Национален парк „Централен Балкан”. Тя беше изградена от ДЗХП и екологични партньорски фондации близо до с. Манолово през август и септември 2009 г. Клетката е дълга 20 м, широка – 10 м и висока 4 м. Заградена е от ограда, чиято цел е да спира достъпа на хищници. В нея вече са настанени първите два лешояда. Предвижда се нова група от още 5 птици да пристигне в района до края на годината. Общият брой на белоглавите лешояди, които се очаква да бъдат заселени в района на Централен Балкан в рамките на следващите пет години, ще бъде около 30.

„Енел Марица Изток 3” e 73% собственост на Enel, най-голямата енергийна компания в Италия и втората по инсталирани мощности в Европа. Компанията притежава първата централа на лигнитни въглища на Балканите, която работи в пълно съответствие с европейските екологични стандарти.

вулиера

проект за възстановяване на популацията на белоглавия лешояд в Стара планина

вулиера

вулиера

 

Още новини