Начало Новини Актуално Енел Марица изток 3 отбелязва за втори път Международната седмица на безопасността

Енел Марица изток 3 отбелязва за втори път Международната седмица на безопасността

Актуално

Джон Кларк – изпълнителен директор на Енел Марица Изток 3 АД и мениджър на Enel за България, и Куинто ди Фердинандо – изпълнителен директор на Енел Оперейшънс България и директор на ТЕЦ Енел Марица Изток 3, боядисаха днес Линията на безопасността на входа на централата. Това бе една от многобройните инициативи, организирани в ТЕЦ Енел Марица Изток 3 в рамките на Международната седмица на безопасността от 30 ноември до 6 декември 2009 г.

Линията на безопасността е още един символ на ангажимента на Enel към популяризирането на култура на безопасност сред своите служители и сред служителите на своите подизпълнители по света – заяви Джон Кларк. – Линията обозначава границата, отвъд която всеки е длъжен да носи лични предпазни средства, за да предотврати възможни наранявания на работното място. Благодарение на подобни инициативи Enel преследва амбициозната цел за нулево ниво на злополуките.
Обиколки по безопасност, тренировъчни евакуации и обучения за действие при пожари, семинари и прожекции на филми, мероприятия, включващи подизпълнителите и местните училища – всички те имат за цел да повишат информираността за безопасността и да подобрят спазването на правилата за безопасност както в процеса на работа, така и след него.
Компанията инвестира милиони евро в осигуряване на максимално безопасни условия на труд. През годината работник се подхлъзнал и си навехнал крака. В резултат на това е сменена настилката в централата за над 500 000 евро.
За осигуряване на максимална оперативност ТЕЦ Енел Марица изток 3 разполага с най-модерната пожарна служба в България, каза още Джон Кларк.
Най-трудната цел в постигането на безопасност, обаче, е да се накарат служителите да изпълняват всички необходими и задължителни изисквания, обясниха още от ръководството.
По време на Седмицата на безопасността от Енел представиха филм с участието на техни енергетици от Италия, пострадали при злополуки, заради собственото си невнимания и подценяване на риска.
Международната седмица на безопасността е инициатива на Групата Enel, посветена на проблема с безопасността, която се проведе за първи път през 2008 г. В нейното второ издание участваха 85-те хиляди служители на Групата в 24-те страни, в които тя работи.
Енел Марица Изток 3 e 73% собственост на Enel, най-голямата енергийна компания в Италия и втората по инсталирани мощности в Европа. Компанията притежава първата централа на лигнитни въглища на Балканите, която работи в пълно съответствие с европейските екологични стандарти.

Енел

Enel

 

* * *

ПРОФИЛ НА КОМПАНИЯТА

Enel е най-голямата енергийна компания в Италия и втората по инсталирани мощности в Европа. Тя е интегриран играч, който произвежда, разпространява и продава газ и електроенергия. След придобиването на испанската ютилити компания Endesa, Enel присъства в 24 държави с приблизително 95 400 MW нетна инсталирана мощност и обслужва 60,5 млн. енергийни и газови потребители. Листвана на Миланската фондова борса от 1999 г., Enel е италианската компания с най-голям брой акционери, с приблизително 1,2 млн. дребни и институционални инвеститори за 2008 г. Enel е и вторият по големина дистрибутор и продавач на природен газ с повече от 2,7 млн. клиенти и 10% пазарен дял.

БИЗНЕС

Компанията има 85 000 служители и оперира широка гама от водно-, топлоелектрически, атомни, геотермални, вятърни и фотоволтаични централи, както и от биомаса. През 2008 г. приходите на компанията възлизат на 61,2 милиарда евро (+40% в сравнение с 2007 г.), брутната оперативна печалба е 14,3 милиарда евро (+45,5%), а чистата печалба е 5,3 милиарда евро +35,2%).

Enel беше първата ютилити компания в света, която започна да подменя механичните електромери на клиентите си с модерни електронни устройства, които правят възможно отчитането и изпълнението на договорните задължения от разстояние и в реално време. Тaка Enel имаше възможност да въведе облекчени нощни и уикенд-тарифи – инициатива, която привлече интереса на много ютилити компании по света.

(*) Финансовите данни са към 31 декември 2008 г.

МЕЖДУНАРОДНО ПРИСЪСТВИЕ

След приключването на международната си експанзия, Enel се зае активно с консолидирането на придобитите активи и с по-нататъшното интегриране на бизнеса си.

Компанията е световен лидер в производството на енергия от възобновяеми източници (водни, геотермални, вятърни, слънчеви и биомаса) и оперира 34 000 MW в централи в Европа, Северна и Южна Америка. Чрез множество проекти в Италия и чужбина, Enel е силно ангажирана с развитието на възобновяеми енергийни източници и разработването на щадящи околната среда нови технологии.

На 17 септември 2008 г. Enel учреди Enel Green Power – дружество от групата, насочено към разработването и управлението на производство на електроенергия от възобновяеми източници. Дружеството оперира мощности от близо 4 500 MW в централи, използващи водни, геотермални, вятърни и слънчеви източници и биомаса, в Европа, Северна и Южна Америка.

Enel присъства в Бразилия, България, Гватемала, Гърция, Ел Салвадор, Ирландия, Испания, Италия, Канада, Коста Рика, Мексико, Панама, Румъния, Русия, САЩ, Словакия, Франция и Чили. Чрез Endesa Enel засили присъствието си в Испания и навлезе в Аржентина, Колумбия, Мароко, Перу и Португалия.

В Испания Enel притежава 92,06% от Endesa. Освен това, Enel Green Power има съвместна дейност в Испания с Enel Union Fenosa Renovables – компания, която оперира във вятърни, ко-генериращи и водноелектрически централи.

Enel – чрез Enel Green Power - е един от най-големите независими оператори на американския континент в областта на възобновяемите източници чрез компаниите си Enel North America и Enel Latin America, които имат над 1 400 MW инсталирани мощности.

В Северна Америка Enel има 788 MW, произвеждани от водноелектрически, вятърни и геотермални централи, както и от биомаса, и разработва проект за около 1 000 MW вятърна енергия. През март 2007 г. Enel North America обяви закупуването на AMP Resources. Сделката е за един действащ геотермален проект и четири проекта в напреднал стадий на разработка, които се очаква да добавят мощност от приблизително 150 MW към операциите на компанията през следващите четири години, както и достъп до редица бъдещи възможности.

В Латинска Америка Enel Latin America произвежда 667 MW от вятърни и водноелектрически централи.

Чрез Еndesa в Латинска Америка групата Enel оперира близо 16 GW инсталирани мощности от изкопаеми горива и големи водни и възобновяеми източници. От тях 4,5 GW са в Аржентина, 1,1 GW в Бразилия, 0,5 GW в Централна Америка, 5,4 GW в Чили, 2,9 GW в Колумбия и 1,6 GW в Перу.

Във Франция Enel присъства на ядрения пазар чрез дял от 12,5% в проекта за ново поколение ядрени реактори – EPR (European Pressurized Reactor), като първата централа с реактори от този тип (1 600 MW) се строи в момента във Фламанвил, Нормандия. В същата страна Enel присъства и в сектора на възобновяемите източници чрез френското дъщерно дружество на Enel Green Power – Erelis, с 28 MW работещи вятърни турбини към края на 2008 г. и проекти за около 500 MW. Enel притежава и 5% от френската енергийна борса Powernext и е един от основните оператори за търговия на електричество в страната с обменени повече от 1 000 GWh през 2008 г.

В България Enel притежава една от най-големите топлоелектрически централи - ТЕЦ “Енел Марица Изток 3”. Централата е с 748 MW мощност и работи с лигнитни въглища.

В Словакия Enel притежава 66% от Slovenske Elektrarne – най-големия производител на електричество в страната и втория по големина в Централна и Източна Европа. Производствената му мощност е 5 295 MW и комбинира атомни, термо- и хидроресурси.

В Румъния още през 2005 г. Enel закупи 51% от две електроразпределителни предприятия: Enel Distributie Banat и Enel Distributie Dobrogea, които снабдяват 1,5 млн. потребители. На 5 юни 2008 г., с приключването на сделката за придобиването на Electrica Muntenia Sud - електроразпределително предприятие за територията на Букурещ, Enel удвои присъствието си на румънския пазар и вече снабдява около 2,6 млн. клиенти.

В Русия Enel закупи от ESN Group 49,5% от РусЕнергоСбит, която осигурява електричество на по-големите индустриални клиенти в страната. На 4 април 2007 г. чрез СеверЕнергия (познатият като Енинефтегаз консорциум между Енел-40% и Eni-60%) Enel закупи група от обещаващи газови полета, включваща 100% от ОАО Артикгаз, 100% от ЗАО Уренгойл, 100% от ОАО Нефтегазтехнология. Enel държи и 55,8% дял в руската компания OGK-5. OGK-5 има четири топлоелектрически централи с капацитет 8 200 MW, които са разположени в най-бързо развиващите се области на страната. В Русия Enel е вертикално интегрирана компания, занимаваща се с проучвания, производство и продажба на електричество.

АКЦИОНЕРИ

Предложеното на акционерите на Enel право да се запишат за новоиздадени обикновени акции на компанията приключи успешно на 3 юли 2009 г. Двамата най-важни акционери са италианското министерство на икономиката, което притежава 13,88% от компанията, и “Каса депозити е престити” (Cassa Depositi e Prestiti) със 17,36%. Свободно търгуваният капитал е около 68,76% (данните са от 9 юли 2009 г.).
Благодарение на своите Етичен кодекс и Отчет за устойчиво развитие, на политиката си за опазване на околната среда и прилагането на най-добрите международни практики за прозрачност и корпоративно управление, сред акционерите на Enel има водещи международни пенсионни, етични и инвестиционни фондове, както и дребни италиански акционери.

(Там, където изрично не е посочено друго, данните са към 30 юни 2009 г., след пълното консолидиране на Endesa и нетни активи в процес на прехвърляне в Испания и Италия).

Още новини