Начало Новини Актуално Enel Green Power започва експлоатацията на първия си вятърен парк в България

Enel Green Power започва експлоатацията на първия си вятърен парк в България

Актуално

Днес Enel Green Power – дружеството на групата Enel, което се занимава изцяло с разработването и управлението на производство на електроенергия от възобновяеми източници, започна експлоатацията на първия си вятърен парк в България – парка Камен бряг в община Каварна. Новият вятърен парк се състои от 7 турбини, всяка с мощност от 3 MW, и има обща мощност от 21 MW.

Enel

Паркът покрива територия от близо 70 хектара. С годишно производство от над 56,5 млн. kWh той ще може да посрещне енергийните нужди на 19 000 домакинства, като същевременно спестява изхвърлянето на 50 000 тона въглероден диоксид годишно, съобщиха от дружеството.
В края на 2008 г. Енел Грийн Пауър България подписа споразумение с Глобал Уинд Пауър България (дъщерно дружество на датската Global Wind Power) за придобиването на вятърния проект Камен бряг и на подобен проект, намиращ се в община Шабла. Енел Грийн Пауър България очаква да въведе в експлоатация още 21 MW вятърни мощности до края на 2009 г., когато проектът на компанията в Шабла, който се изгражда в момента, започне работа.
Франческо Стараче - президентът на Enel Green Power, коментира: С този първи проект ставаме свидетели на стартирането на вятърните мощности на Enel в България. Този проект е още едно доказателство за ангажираността на Enel към генерирането на електричество от възобновяеми източници и отбелязва разрастването на бизнеса на Enel в България. Вече сме една крачка по-близо до постигането на балансиран енергиен микс в портфолиото ни в България. Вярваме във вятърната енергия и искаме да играем водеща роля в развиването на този енергиен източник в страната.

ВЕИ

ВЕИ

ВЕИ

Още новини