Начало Новини Актуално Enel Green Power удвоява вятърните си мощности в България

Enel Green Power удвоява вятърните си мощности в България

Актуално

Enel Green Power – дружеството на групата Enel, което се занимава изцяло с разработване и управление на производството на електроенергия от възобновяеми източници, започна експлоатацията на втория си вятърен парк в България, който се намира в община Шабла. Новият парк се състои от 7 турбини, всяка с мощност от 3 MW, и има обща мощност от 21 MW.

С годишно производство от над 54,6 млн. kWh той ще може да посрещне енергийните нужди на 19 000 домакинства, като същевременно спестява изхвърлянето на около 45 000 тона въглероден диоксид годишно, съобщиха от пресцентъра на компанията.
Благодарение на вятърния парк Шабла Enel Green Power удвои инсталираните си вятърни мощности в България, които вече са общо 42 MW. Този проект още веднъж доказва ангажираността на Enel Green Power към развитието на енергийното производство от възобновяеми източници – заяви Франческо Стараче, президент на Enel Green Power. – Ние работим активно и в Румъния и Гърция, и смятаме този регион за много важен за развитието ни, с голям потенциал за енергия от възобновяеми източници, който съответства на нарастващото търсене на енергия на страните.
В края на 2008 г. Енел Грийн Пауър България подписа споразумение с Глобал Уинд Пауър България (дъщерно дружество на датската Global Wind Power) за придобиването на вятърните проекти Камен бряг и Шабла. На 5 октомври 2009 г. компанията официално започна да оперира първия парк – Камен бряг, който се намира в община Каварна и има инсталирана мощност от 21 MW.

Enel Green Power е дружеството на групата Enel, което разработва и управлява производството на електроенергия от възобновяеми източници в международен мащаб, с присъствие в Европа, Северна и Южна Америка. То е един от глобалните лидери в сектора благодарение на произвежданите 20,7 млрд. KWh електроенергия от водни, слънчеви, вятърни и геотермални източници. Общата инсталирана мощност на дружеството е около 5700 MW, което го прави лидер в сектора в Италия, с интегриран международен бизнес в производството на електроенергия от възобновяеми източници. В световен мащаб дружеството има повече от 600 действащи електроцентрали, използващи вятърна, слънчева, водна и геотермална енергия, както и биомаса.

Още новини