Начало Новини Актуално Enel Green Power спечели договори за изграждане на вятърни паркове в Бразилия

Enel Green Power спечели договори за изграждане на вятърни паркове в Бразилия

Актуално

Стара ЗагораEnel Green Power – дружеството на групата Enel, което разработва и управлява производството на електроенергия от възобновяеми източници в Италия и по света, спечели мощности от 90 MW на публичен търг, проведен в Бразилия. Компанията спечели договор, който включва три проекта с много висок вятърен потенциал и фактор на мощност около 50% - сред най-високите в света.

Това означава, че вятърните турбини ще могат да генерират енергия за еквивалента на над 4000 часа годишно - приблизително двойно повече от средната стойност за Европа, съобщиха от пресцентъра на италианската енергийна компания.
Всеки от проектите ще бъде с инсталирана мощност от 30 MW. Заедно трите ще могат да произвеждат над 390 000 MWh на година, които са еквивалентни на потреблението на 245 000 бразилски домакинства, и същевременно ще спестяват изхвърлянето на 270 000 метрични тона CO2 в атмосферата. Вятърните паркове ще бъдат построени в бразилския щат Баия.
Чрез търга Enel Green Power спечели и правото да подпише 20-годишен договор, според който ще продава електроенергията, произведена от трите парка, чрез бразилската Камара за продажба на електрическа енергия на цена, индексирана 100% към инфлацията в Бразилия.
„Този резултат е много важен за нас, предвид отличните качества на нашите продукти по отношение на производителност, конкурентност на цената и възвръщаемост на инвестициите – заяви Франческо Стараче, президент на Enel Green Power. – Ние засилваме още повече присъствието си в Бразилия, където вече работим в производството на енергия от водни източници. Бразилия е голям пазар с изобилни възобновяеми източници и търсене на енергия, което отразява непрекъснато развиващата се икономика.”
Трите вятърни парка трябва да започнат работа през втората половина на 2013 г. Те ще позволят на Enel Green Power да удвои инсталираните си мощности в Бразилия и да увеличи значително присъствието си в производството на енергия от вятър в Латинска Америка.

Enel Green Power е дружеството на групата Enel, което разработва и управлява производството на електроенергия от възобновяеми източници, с присъствие в Европа, Северна и Латинска Америка. То е глобален лидер в сектора с обща инсталирана мощност от над 5700 MW и повече от 600 действащи електроцентрали в 15 страни. През 2009 г. компанията и дъщерните й дружества произведоха 21 млрд. kWh енергия от водни, слънчеви, вятърни и геотермални източници, както и от биомаса.

Още новини