Начало Новини Актуално Enel Green Power сключи проектно споразумение с TradeWind Energy за мащабен вятърен проект

Enel Green Power сключи проектно споразумение с TradeWind Energy за мащабен вятърен проект

Актуално
Енел, вятър

Enel Green Power (EGP) и нейния партньор TradeWind Energy обявиха, че са сключили споразумение за вятърния проект Caney River с Tennessee Valley Authority (TVA – Тенеси Вали Ауторити - федерална корпорация в САЩ) за закупуване на годишното производство от 200 МW от вятърната централа, която ще бъде изградена и експлоатирана от EGP в Elk County, Канзас, САЩ на около 100 мили югоизточно от град Уичита.

Enel Green Power, която работи в САЩ, чрез дъщерното си дружество Enel North America Inc. (ENA), има споразумение за покупка на проекта от Lenaxa, компания на TradeWind, базирана в Канзас.

TVA, корпорация, собственост на правителството на САЩ, осигурява електричество за битови и бизнес потребители в по-голямата част от Тенеси и части от Алабама, Мисисипи, Кентъки, Джорджия, Северна Каролина и Вирджиния, САЩ - с площ от 80 000 квадратни мили и население от 9 милиона. TVA ще бъде най-големият клиент в Северна Америка на ENA до момента.

„Това споразумение е важна стъпка за нас в Северна Америка”, каза Франческо Стараче, главен изпълнителен директор на Enel Green Power. „Ние сме горди да работим с TVA по вятърния проект Caney River и да предоставяме чиста възобновяема енергия, която да задоволи нуждите на 60 000 домакинства в югоизточната част на САЩ.”

TradeWind и ENA планират да издигнат вятърни турбини на площ от почти 14 000 акра в западната-централна част на Elk County. Над 200 работници ще бъдат наети по време на строителната фаза. Очаква се цената на целия проект да достигне 350 милиона щатски долара (250 милиона евро), а съоръжението да започне търговска експлоатация през 2011 г.

В допълнение, с цел насърчаване опазването на дивата природа и пасищата по цялата територия на Канзас, проектът Caney River ще осъществява и план за опазване на екологично важни райони, насърчавайки изследванията на нови начини за опазване на околната среда в Канзас, съвместно с Националната федерация по рибарство и дива природа в САЩ.

За Enel Green Power
Enel Green Power е компания на Enel Group, посветена на възобновяемата енергия, с присъствие в Европа, Северна Америка и Латинска Америка. Компанията е сред световните лидери в тази индустрия с обща инсталирана мощност от около 5 800 MW с над 600 действащи централи в 16 страни. През 2009 г. компанията и нейните дъщерни дружества са произвели 21 милиарда киловатчаса енергия от вода, слънце, вятър, геотермални източници и биомаса.

Още новини