Начало Новини Актуално Enel Green Power пусна в експлоатация нова геотермална централа

Enel Green Power пусна в експлоатация нова геотермална централа

Актуално
Стара Загора

Enel Green Power пусна в експлоатация новата геотермална електроцентрала Radicondoli 2 в едноименния град в провинция Сиена. Със своята мощност от 20 MW новият блок е допълнение към 40-те MW, произвеждани от съществуващата електроцентрала, което прави обща инсталирана мощност от 60 MW за цялото съоръжение.

Когато заработи с пълна мощност, централата ще може да произвежда над 140 милиона kWh електроенергия, равни на потреблението на 55 000 домакинства и да се избегнат 200 000 тона CO2 емисии, като също така се спестят 55 000 тона нефтен еквивалент от изкопаеми горива на година, съобщиха от пресцентъра на италианската енергийна компания.
Проектът, одобрен през юли миналата година и завършен след малко повече от година, показва несравнимите познания на Enel Green Power в геотермалната сфера, натрупани през повече от 100 години развитие и използване на този възобновяем енергиен източник.
Централата, която беше изградена от собствени инженерни звена на Enel Green Power, може да се похвали с иновативни характеристики, които поставят съоръжението в първите редици на технологичното развитие в тази категория електроцентрали. Тя е оборудвана също и с новаторска система за дистанционно наблюдение и диагностика, която позволява блокът да се управлява от разстояние и да се предотвратят неизправности, като същевременно се спазват най-високи стандарти за влияние върху околната среда и ландшафта.
Проектът беше осъществен съвместно с местната власт, която участва активно в избора на трасе за паропровода, с оглед да се съобрази и хармонира с особеностите на околната среда.
Проектът включва още прокопаването на три нови кладенеца и увеличаването на един съществуващ кладенец - работа, която все още се извършва.
„Това е огромна стъпка напред за по-нататъшно разрастване на италианските геотермални мощности” каза Франческо Стараче, главен изпълнителен директор на Enel Green Power. „Както и потвърждение за технологичната водеща позиция на Италия в този сектор на възобновяема енергия”.

About Enel Green Power
Enel Green Power е компания на Enel Group, посветена на възобновяемата енергия с присъствие в Европа, Северна и Латинска Америка. Тя е един от световните лидери в този сектор с обща инсталирана мощност от около 5 900 MW и повече от 600 работещи централи в 16 страни. През 2009 г. компанията и нейните дъщерни фирми произведоха 21 милиарда kWh електроенергия от вода, слънце, вятър, геотермални източници и биомаса.

Още новини