Начало Новини Актуално Enel Green Power подписа споразумение за разработване на ВЕИ в Пиемонте

Enel Green Power подписа споразумение за разработване на ВЕИ в Пиемонте

Актуално

Президентът на Enel Green Power - Франческо Стараче, и президентът на Finpiemonte Partecipazioni – Фабио Масимо Качатори, подписаха споразумение за създаването на смесено дружество за разработване на възобновяеми енергийни източници в Пиемонте.

Документът, който прилага Меморандума, подписан през юли 2008 г. между изпълнителния директор и генерален мениджър на Enel – Фулвио Конти, и председателя на област Пиемонте – Мерседес Бресо, за съвместни инициативи за разработването на възобновяеми енергийни източници, предвижда изграждането и експлоатацията на фотоволтаична система с мощност над 3 MW в Страмбино, близо до гр. Торино, както и на фотоволтаични, водни и вятърни електроцентрали върху терени, собственост на компании под контрола на Finpiemonte Partecipazioni, съобщиха от пресцентъра на италианската енергийна компания.
Enel Green Power - дружеството на групата Enel, което разработва и управлява производството на електроенергия от възобновяеми източници в Италия и по света, ще притежава 60% от новосъздаденото смесено дружество, а Finpiemonte Partecipazioni – 40%. Последната е компания с мажоритарен собственик област Пиемонте, работеща в областта на възобновяемата енергия и намаляването на атмосферните емисии и имаща на разположение над 600 хил. кв. м за бъдещи съвместни фотоволтаични проекти.
Електроцентралата в Страмбино ще влезе в експлоатация до края на 2010 г. и ще използва поликристалинни силициеви фотоволтаични панели. С инсталирана мощност от над 3 MW тя ще генерира около 4 млн. KWh електроенергия годишно, задоволявайки нуждите на близо 1500 домакинства, като спестява изхвърлянето на над 3 хил. тона CO2.

Enel Green Power е дружеството на групата Enel, което разработва и управлява производството на електроенергия от възобновяеми източници в международен мащаб, с присъствие в Европа, Северна и Южна Америка. С произвежданите 17,2 млрд. KWh електроенергия от водна, слънчева, вятърна и геотермална енергия, достатъчни за посрещането на нуждите на близо 6,5 млн. домакинства годишно и спестяващи отделянето на 13 млн. тона CO2, компанията е на първо място в сектора в Европа. Общата инсталирана мощност на централите на компанията е около 4700 MW, което я прави лидер в сектора в Италия. В световен мащаб дружеството има повече от 500 действащи електроцентрали, използващи вятърна, слънчева, водна и геотермална енергия, както и биомаса.

Още новини