Начало Новини Актуално Enel финализира продажбата на своя дял в Енел Марица изток 3

Enel финализира продажбата на своя дял в Енел Марица изток 3

Актуално
ТЕЦ Енел Марица изток 3

Холандското дъщерно дружество Enel Investment Holding BV (EIH), в изпълнение на споразумението с ContourGlobal LP, постигнато през март тази година, приключи сделката за продажбата на целия акционерен капитал на регистрираните в Холандия компании Maritza East III Power Holding BV и Enel Maritza O&M Holding Netherland BV, съобщиха от Enel.

Тези компании притежават съответно 73% от акционерния капитал на българската компания Енел Марица изток 3 АД, собственик на топлоцентрала на лигнитни въглища (ТЕЦ Енел Марица изток 3) и 73% от акционерния капитал на българската компания Енел Оперейшънс България АД, която отговаря за експлоатацията и поддръжката на ТЕЦ Енел Марица Изток 3.

ТЕЦ Енел Марица изток 3 е разположена в Югоизточна България и представлява около 10% от общата инсталирана енергийна мощност на страната. През 2010 г. централата отчете приходи от около 231 милиона евро и EBIT (печалби преди лихви и данъци) от около 69 милиона евро.

Enel продаде двете компании на ContourGlobal за сумата от 230 милиона евро. Стойността на сделката при приключването й за 100% от дяловия капитал на компаниите, включени в прехвърлянето, е 545 милиона евро, което съответства на 0.60 милиона евро за MW.

Прехвърлянето беше завършено, след като бяха получени необходимите разрешителни от съответните власти. Продажбата на ТЕЦ Енел Марица изток 3 е част от плана, обявен от Enel на пазарите, и ще намали общия финансов дълг на Групата Enel с около 460 милиона евро.

Още новини