Начало Новини Актуално Enel Cuore дари 58 000 евро за деца с церебрална парализа и за пенсионери

Enel Cuore дари 58 000 евро за деца с церебрална парализа и за пенсионери

Актуално

Благотворителната организация на италианската енергийна компания Enel - Enel Cuore връчи в Стара Загора дарение на фондация Помощ за благотворителността в България в размер на 58 000 евро. 40 000 евро са за подобряване живота на възрастните хора в гълъбовските села Обручище, Искрица и Медникарово. Там ще бъдат ремонтирани и оборудвани читалища и пенсионерски клубове, където представителите на третата възраст да осмислят свободното си време. 18 000 евро са предназначени за рехабилитацията на 30 деца от цялата страна, страдащи от церебрална парализа.

Лечебните курсове ще се извършват в Специализираната болница за рехабилитация на деца с церебрална парализа Св. София. Управителят на здравното заведение доц. д-р Иван Чавдаров благодари на дарителите, защото с тези средства ще се помогне на децата да постигнат напредък в своето развитие.
Присаждането на стволови клетки не лекува детска церебрална парализа. Много специалисти спекулират с това, заяви доц. Иван Чавдаров. Според него, слабата информираност в България по този въпрос ражда феномени - дават се големи суми за лечението на страдащи от нелечимото заболяване деца, в клиники в чужбина, а не се насочват към единствена помагаща за това рехабилитация.
Още миналата година на Конгрес в Словения американски експерти са съобщили, че надеждите, които са възлагали на трансплантацията на стволовите клетки, не са се покрили.
В България статистиката сочи, че 2-3 деца на 1000 страдат от ДЦП, но до момента няма създаден регистър у нас. Той, обаче, би спомогнал да се намерят причинно-следствените връзки и да се планира профилактична програма, каза още доц. Чавдаров.
Той е категоричен, че трябва да се търсят варианти за създаване на малки специализирани болници за рехабилитация на ДЦП по места.
В церемонията по връчване на дарението участваха Джон Кларк - мениджър на Enel за България и изпълнителен директор на Енел Марица Изток 3, Людмила Атанасова - директор във фондация Помощ за благотворителността в България и др.
Джон Кларк припомни, че това е второто дарение на Enel Cuore в България. През 2006 г. благотворителната организация предостави на МБАЛ Гълъбово 125 000 евро за инструментариум и оборудване на лапароскопия и компютърна томография.
От създаването си през 2003 г. до сега Enel Cuore е дарила около 29 млн. евро и е разработила 276 проекта, от които 236 в Италия и 40 по света.

Enel

Енел

дарение

 

* * *

ENEL CUORE ДАРИ 58 000 ЕВРО НА ФОНДАЦИЯ ПОМОЩ ЗА БЛАГОТВОРИТЕЛНОСТТА В БЪЛГАРИЯ

•    Сумата ще подпомогне подобряването на условията на живот на възрастните хора в три старозагорски села и лечението на деца, болни от церебрална парализа.
•    Това е второто дарение, което Enel Cuore прави в България.

Благотворителната организация на италианската енергийна компания Enel - Enel Cuore, обяви днес връчването на дарение от 58 000 евро на Фондация „Помощ за благотворителността в България” (ФПББ). Сумата ще бъде разпределена за осъществяването на два проекта, организирани от ФПББ. Новината съобщи Джон Кларк – мениджър на Enel за България и изпълнителен директор на „Енел Марица Изток 3”, в присъствието на г-жа Мариана Кръстева – главен секретар на Областна администрация Стара Загора, представители на общинските власти в община Гълъбово, както и кметовете на селата Медникарово, Обручище и Искрица, Людмила Атанасова – директор “Програми за неправителствени организации”, доцент д-р Иван Чавдаров – управител на „Специализирана болница за рехабилитация на деца с церебрална парализа”, Виолета Наневска – директор на Агенция за социално подпомагане, Полина Божилова – майка на 4-годишния Божидар, болен от церебрална парализа, и др.

„Преди една година започнахме да работим по няколко проекта. Днес благодарение на Enel Cuore ние успяхме да реализираме два от тях”, обяви Людмила Атанасова от ФПББ.

Първият проект е насочен към възрастните хора от селата Искрица, Медникарово и Обручище в община Гълъбово. Целта му е да активизира местното възрастно население чрез осмисляне на свободното му време със занимания, повишаващи качеството на живот. Дейностите на проекта предвиждат и подобряване на селската среда, ремонт, оборудване и дооборуване на читалищните сгради и клубовете за пенсионери.

Идеята на втория проект е да помогне за лечението на деца, болни от церебрална парализа, за които е нужна непрекъсната рехабилитация. През първата половина на тази година ФПББ обяви 2 сесии за набиране на родители, желаещи децата им да получат допълнително, нефинансирано от Здравната каса лечение и възстановителни процедури. По медицински критерии и според доходите на семействата вече са подбрани 30 деца. С помощта на Enel Cuore ще бъдат осигурени до три курса за процедури в Специализираната болница за рехабилитация на деца с церебрална парализа „Св. София”.

Джон Кларк коментира: „Като добър корпоративен гражданин ние подкрепяме местните общности, подобрявайки стандарта на живот в районите около нашите електроцентрали. Празниците наближават и аз мисля, че това дарение е хубав коледен подарък от Enel Cuore.”

Това е второто дарение, което Enel Cuore прави в България. През 2006 г. организацията подкрепи Многопрофилната болница за активно лечение в град Гълъбово чрез закупуването на инструментариум и оборудване за хирургическа лапароскопия и компютърна томография на стойност около 125 000 евро.

Enel Cuore е организация с нестопанска цел, основана от Enel през 2003 г., за да оказва конкретна и целенасочена подкрепа на хора в неравностойно положение заедно с организации, пряко ангажирани с особено спешни социални проблеми. От 2003 г. насам Enel Cuore е дарила почти 29 млн. евро и е разработила 276 проекта, от които 236 в Италия и 40 по света.

ПРОФИЛ НА ENEL CUORE
Enel Cuore е организация с нестопанска цел. Основана е през 2003 г. от Enel – най-голямата енергийна компания в Италия и втората по инсталирани мощности в Европа – с цел да бъде създадена независима организация, която да изразява ангажимента на компанията към благотворителността. Мисията на Enel Cuore е да посреща, съвместно със социалния сектор, нуждите на хора, чиито живот е обременен от различни трудности, заболявания и бедност.

Философия

Enel Cuore развива дейността си както в Италия, така и в други държави, като финансира програми на италианското правителство и на международни нестопански организации, свързани с осигуряването на услуги в сферата на социалните грижи, здравеопазването, образованието, спорта и рехабилитацията, особено когато става въпрос за деца, хора с различни заболявания и увреждания и възрастни хора. Enel Cuore ограничава финансирането, което предоставя, до материални активи и дейности, свързани с тях, като строителство и ремонт на сгради, обзавеждане и оборудване, материали и транспортни средства. Организацията не финансира научно-изследователски проекти, обучения, разходи за управление на човешки ресурси, фирмено управление или комуникации.

Организация със световно присъствие

Enel произвежда и разпространява и продава газ и електроенергия на 24 държави на четири континента.
Това международно присъствие дава възможност на Enel Cuore да развива дейността си навсякъде, където Enel има офиси и електроцентрали.
До момента организацията е финансирала проекти в страни-членки на Европейския съюз – Румъния, България и Словакия, а също така и в Русия и Латинска Америка. Дейността на Enel Cuore в чужбина е съсредоточена по-специално върху най-първостепенните нужди на деца и младежи, чийто живот ги е сблъскал с изпитания, изоставяне и бедност.
В Италия Enel Cuore оперира в по-големи мащаби, като в работата си отдава най-голямо значение на правата и нуждите на отделни хора и семейства. Освен това организацията насочва усилия и ресурси и към проблемите на мултикултурализма, като развива инициативи, свързани с интеркултурния диалог, особено сред младите хора.


Реализирани проекти в България

Досега Enel Cuore има 1 реализиран проект в България.
През 2006 г. Enel Cuore подкрепи Отделението по урология на Многопрофилната болница за активно лечение в град Гълъбово чрез закупуването на инструментариум и оборудване за хирургическа лапароскопия и компютърна томография.

Enel Cuore в цифри (2004 - 2008 г.)

•    230 финансирани проекта на стойност 26 346 788 евро, от които 28 на стойност 2 787 076 евро извън Италия.

•    Проекти, финансирани зад граница:
-    социални домове и възстановителни центрове – 8
-    здравеопазване – 6
-    образование – 8
-    хора с увреждания – 3
-    възрастни хора – 1
-    други - 2

•    Суми, разпределени извън Италия:
-    социални домове и възстановителни центрове – 403 026 евро
-    здравеопазване – 936 391 евро
-    образование – 1 027 409 евро
-    хора с увреждания – 90 250 евро
-    възрастни хора – 40 000 евро
-    други - 290 000 евро.


* * *

Фондация Помощ за благотворителността в България (ФПББ) е експертна организация, която работи за модерна благотворителност и силен и ефективен нестопански сектор

  • ФПББ е учредена на 16 ноември 1995 г. и е вписана в Централния регистър на юридическите лица с нестопанска цел за осъществяване на обществено полезна дейност.
  • Основатели на ФПББ са водещи български фондации: Фондация “Еврика”, Институт “Отворено общество”, Фондация “Св.св. Кирил и Методий” и Съюз на българските фондации и сдружения.
  • ФПББ е част от световната мрежа на организациите Charities Aid с централен офис във Великобритания. CAF Великобритания (Charities Aid Foundation UK) е уникална организация с огромен принос в предлагането на услуги за организации, фирмени и индивидуални дарители.
  • В България Фондацията е активна в адаптирането модели от работата на британските ни колеги и разработването на специфични решения за България.
  • ФПББ помага на бизнеса да развива ефективно благотворителна дейност като част от социално отговорното поведение на фирмата с оценки, анализи, обучения, прогнози и индивидуално прилагане на дарителски модели. Съдействаме на фирми при избора на тема, оформянето на концепция на социална програма, планирането и осъществяването на дейностите и обобщаването на резултатите.

Още новини