Начало Новини Актуално Енчо Баръмов: Трябват ни високи доходи, а не ниски цени

Енчо Баръмов: Трябват ни високи доходи, а не ниски цени

Актуално
Енчо Баръмов Гайтек Олива

Българинът консумира едно от най-добрите растителни масла, защото слънчогледовото олио е най-здравословно сред масовите масла. Рапичното, соевото и палмовото се консумират навън. Когато видите етикетите на едно олио в Западна Европа, ще разберете, че не става въпрос за слънчогледово олио, казва Енчо Баръмов, собственик и управител е на Гайтек олива ООД.

Инж. Енчо Баръмов е роден на 31 март 1954 г. в Нова Загора. Завършил е МЕИ в София. Работил като научен работник в старозагорския Институт по роботика. От 1990 г. се занимава с частен бизнес. Собственик и управител е на Гайтек олива ООД. фирмата е специализирана в производство на рафинирани масла и търговия със селскостопански стоки. Занимава се и с обработване на земеделска земя в две старозагорски села. Женен, с две деца - син и дъщеря.


- Г-н Баръмов, времената за Вашия бизнес в момента като че ли са доста трудни. Цените на олиото ще продължават ли да растат?

- Процесите са вълнообразни. Сами виждате, че цените ту се движат нагоре, ту падат и определящите фактори за тези процеси са предимно външни. Противно на всички приказки, които се говорят у нас, аз ще ви кажа, че БЪЛГАРИНЪТ КУПУВА ОЛИО НА ЕДНА ОТ НАЙ-НИСКИТЕ ЦЕНИ В ЕВРОПА. И за разлика от много европейци и американци, българинът консумира едно от най-добрите растителни масла, защото слънчогледовото олио е най-здравословно сред масовите масла. Рапичното, соевото и палмовото се консумират навън. Когато видите етикетите на едно олио в Западна Европа, ще разберете, че не става въпрос за слънчогледово олио. На тях пише растително масло, НО В ПРОДУКТА СЛЪНЧОГЛЕДОВОТО МАСЛО Е НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 30%.
Говори се за смъкване на цената, но тя няма как да е по-ниска. Ако стане, ще започне износ навън. Само че когато стойността на продукта е ниска и приходът за държавата ще е малък. Ограничения и контрол върху цените не може да има. Не трябва да се радваме на ниските цени, защото те ни правят бедни. От тях се облагодетелстват богатите. На нас ни трябват високи доходи, а не ниски цени.

- Обработвате и земеделска земя.

- 17 000 дка е площта, която обработваме. СЕЕМ ПШЕНИЦА, СЛЪНЧОГЛЕД, ЦАРЕВИЦА, РАПИЦА. Около 15-20% от добивите са свързани с производството ни. Прави впечатление, че селското стопанство в последните години започна да дърпа нагоре. Пустеещите площи намаляват.
Около Стара Загора, Чирпан, Раднево вече няма пустеещи земи. И реколтата никак не е малка. Тази година например България получи рекордни добиви от слънчоглед. Добрите резултати на земеделските производители безспорно им дават самочувствие. Определено българското селско стопанство се съживи.

- А защо колегите Ви протестират?

- И аз протестирах. Протестите са заради неспазване на сключения преди 8 месеца меморандум с правителството. НЕ СТИГА, ЧЕ СУБСИДИИТЕ НИ СА НАЙ-НИСКИ В ЕВРОПА, АМИ НЕ ГИ И ПОЛУЧАВАМЕ. Обещават да ги изплатят най-късно до края на април. Но на хората сега им трябват пари за семена, горива, торове, сега започват да се сеят пролетниците. След 2 месеца вече ще бъде късно. Някои не могат да разберат, че българската икономика се крепи на селското стопанство. Това е реалното производство. Селскостопанските ни производители МОГАТ ДА СЕ КОНКУРИРАТ СЪС ЗАПАДНОЕВРОПЕЙСКИТЕ СИ КОЛЕГИ ПО ДОБИВИ, ПО КАЧЕСТВО НА ПРОДУКЦИЯ но в лицето на държавата не срещаме поддръжници. Всеки пита защо се вдига това или онова, но никой не пита колко данъци плащат селскостопанските производители.

- Преди години бяхте изкушен от политиката, бяхте общински съветник от СДС. Бихте ли се върнали отново в нея?

- В близко време не. Може би като се пенсионирам, мога да си помисля. Аз съм ротарианец. Понеже съм много ангажиран в работата си, виждам колко трудно се справям със задълженията си на ротарианец. За да си на ниво в нещо, което правиш, трябва да нямаш други ангажименти. НЕ МОЖЕШ ДА ОТИДЕШ НА ЗАСЕДАНИЕ НА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ И ДА НЕ СИ ПОДГОТВЕН. Аз не съм изкушен от постове, от финансови облаги. В момента смятам, че е достатъчно да си изпълнявам добре бизнес задълженията. Разочарован съм от политиката и от СДС. След всичките разцепления днес в България липсва автентичната десница и може би и заради това се люшкаме напред-назад. А в условия на криза е необходимо провеждането на дясна политика.

- Какво мислите за сегашното управление на България?

- Аз се радвам на ХЪСА, С КОЙТО РАБОТИ МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ БОЙКО БОРИСОВ. Досега не съм виждал такъв хъс в никой друг преди него. Вярно е, че понякога не му достигат знания, но за хъса, за това, че не прави компромиси и не се поддава на изкушения си заслужава да бъде подкрепен.

- Какви качества, според Вас, трябва да притежава един кмет, за да е успешен?

- В Стара Загора досега не сме имали кмет с прагматично мислене. При всички случаи, за да се справи, той трябва да има управленски качества, ДА Е УПРАВЛЯВАЛ СТРУКТУРА, НЕЗАВИСИМО ЧАСТНА ИЛИ ДЪРЖАВНА

- Как ще празнувате рождения се ден?

- Преди години празнувах по-ентусиазирано. Сега тържествата са по- скромни. На трапезата ще се съберем близки и приятели. Аз съм вече дядо на 4- месечно внуче Преслав. И то ще е с нас.

- Синът Ви е завършил в САЩ, дъщеря Ви в Германия, но и двамата работят в родната Стара Загора. Как успяхте да ги върнете в родината?

- Аз съм ги нахъсал да бъдат добри родолюбци. ТЕ СЕ ВЪРНАХА, ЗА ДА ПОМАГАТ НА РОДИТЕЛИТЕ СИ. Дъщеря ми е ангажирана с фирмата ни. Дори и сега понякога съпругата ми гледа бебето за малко, за да дойде тя в офиса. Синът ми е казвал много пъти, че предпочита да работи за американски фирми, но не и да живее там. Той също е в Стара Загора. Работи, но засега все още не иска да е при мен.

Интервю: вестник Национална бизнес поща

Още новини