Начало Новини Актуално Емилия Масларова ще чете лекции в Медицинския факултет на Тракийския университет - Стара Загора безплатно

Емилия Масларова ще чете лекции в Медицинския факултет на Тракийския университет - Стара Загора безплатно

Актуално

Социалният министър от кабинета на Сергей Станишев Емилия Масларова, си е взела неплатен отпуск от Медицинския факултет - Стара Загора, но ще води лекции на студентите през новата учебна година безплатно. Това съобщи деканът на факултета доц. Мая Гълъбова по време на брифинг.

Масларова бе назначена за хабилитиран преподавател по социална политика в катедра "Социални дейности" към МФ в началото на август т.г. със заповед на ректора на Тракийския университет (ТрУ), след конкурс.
"Конкурсът е минал по всички правила. Това, че Масларова е политическа фигура и не е от управляващата партия, е друг въпрос. Но във висшето образование не трябва да има политически назначения", коментира доц.Гълъбова. Пред медиите тя уточни, че конкурсът за длъжността е бил обявен от катедра "Социални дейности" след решение на Катедрения съвет, потвърден от Факултетния и Академичния съвет.
По закон кандидатите е трябвало да подадат документи в тримесечен срок след обявяването на конкурса. След изтичането му документите са били разгледани от техническа комисия в ТрУ, която е нямало правото да оценява научните качества на кандидата, а само да установи изрядността на документацията. Оценяването се извършвало от специализиран съвет в София, след което документите се изпращали във ВАК, който потвърждавал избора, а после имало 2 месеца срок за обжалване.
Никой обаче не е обжалвал класирането на Масларова за доцентското място в Медицинския факултет в Стара Загора, тъй като тя е била единственият кандидат.
Вчера стана известно, че това не е първият преподавателски ангажимент на бившата социална министърка в ТрУ. Доц. Гълъбова съобщи, че преди години, когато ректор е бил проф.Иван Божков, Масларова е била хоноруван преподавател по същата дисциплина.
Предвид повдигнатото обвинение срещу Масларова за длъжностно присвояване в особено големи размери, никой от участниците в брифинга на МФ не коментира моралната страна на казуса.
"Ако Масларова не беше назначена, тя можеше да заведе дело срещу университета", заключи вчера доц. Гълъбова.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини