Начало Новини Актуално Емилия Масларова: Не съм крадец!

Емилия Масларова: Не съм крадец!

Актуално

Ще заверя при нотариус декларация, с която да предоставя всичко това - хотелите, заменените магазини, къщите и колите ми, на този, който докаже, че са мои. Вижте декларациите, които попълвам в Сметната палата - един квадратен метър нямам извън описаното там, казва Емилия Масларова, депутат от БСП и бивш социален министър.

- Г-жо Масларова, четете ли какво пише във форумите за вас? Депутати от РЗС и ГЕРБ обясниха желанието си да се оттеглите от председателския пост в социалната комисия точно с появилите се в интернет мнения за вас.
- Чета форумите. Запозната съм с всичко хубаво и с всичко лошо. Голяма част повтарят сюжетите от жълтата преса. Аз никога не изразявам своето мнение анонимно, защото приемам това за непочтено. Не могат форумите обаче да заместят съдебната система.

- Засегнахте ли някого от колегите си, че ви отстраниха по чл. 22 от правилника на парламента - за неспазване на задълженията и превишаване на правата?
- Аз изпълнявах стриктно и професионално задълженията си. Нямам провалени заседания, отсъствия. Ние сме комисията с най-много разгледани законопроекти.

- Вие сама се отказахте от имунитета си. Значи ли това, че сте 100% сигурна в своята невинност?
- Нямам желание да се крия зад имунитета си. Достойно е да дадеш правото на разследващите органи да си свършат работата.

- Има ли кампания “Анти-Масларова”, която да идва не само от идейни противници, но и от БСП? Казват, че освен от колежката ви вдясно Антонела Понева, има атака срещу вас и от бившия кмет на Стара Загора и здравен ексминистър Евгений Желев.
- Масирана атака “Анти-Масларова” се води близо 2 г. Част от въпросите повдигна Антонела Понева, след това се включиха и други. Не съм специалист, за да правя такива разследвания. Но фактът, че за 4 г. правителството нямаше нито един вот на недоверие в социалната област е показателен. Ако имаше сериозни нарушения, 100% щеше да се стигне до това. Ако аз съм най-корумпираният министър, ние сме най-некорумпираната държава. Ще се боря да го докажа.

- Обвиняват ви за ремонта на социалния център в Стара Загора - ощетили сте държавата с 9,8 млн. лв. Защо беше важен за вас този обект?
- Единственото, което ще кажа на този етап, е, че в Стара Загора беше предоставена възможност чрез областната управа да се направи модерен център за комплексни социални услуги. За мен нямаше значение дали ще е в Стара Загора, Варна, Пловдив или Видин. Искахме да бъде единствен на Балканите, в него да се съберат всички структури на социалното министерство, да обслужва над 300 хил. души в областта.

- Прочетохме и за пианото на Лора Каравелова във вашия дом, и за бентлито ви, за хотелите в Старозагорските минерални бани, за имотите ви - от парцелите по морето до апартаментите във Виена. Носите ли още пръстена с диамант за 15 000 евро?
- Ще заверя при нотариус декларация, с която да предоставя всичко това - хотелите, заменените магазини, къщите и колите ми, на този, който докаже, че са мои. Вижте декларациите, които попълвам в Сметната палата - един квадратен метър нямам извън описаното там. Пръстенът е подарък от съпруга ми, но стойността му е вярна точно толкова, колкото е вярно, че имам апартамент във Виена...

- Как приемате забележките за вашето облекло?
- Не разбирам защо хората обръщат внимание не на свършената работа. Чувствам се покрита с кал. Наказват ме, защото съм работила през целия си живот.

- Посочете 3 неща, за които като министър сте убедена, че сте защитили интересите на българите?
- Ние дадохме най-благоприятното майчинство на жените. Колкото и малко да е, двойно увеличихме пенсиите. Това е шанс сега възрастните по-лесно да преживяват кризата. Социалното министерство първо стартира работа по оперативната програма за човешките ресурси и не допусна грешки. Имахме най-ниската безработица, Социално-инвестиционният фонд беше номиниран от Световната банка. С колко усилия променихме Семейния кодекс, което ускори осиновяванията...

- За какво си говорите сега вкъщи? Как съпругът ви преживява всичко, синът ви, който вече е голям мъж?
- И синът ми, и мъжът ми, и баща ми, хората, които ме обичат, страдат много, защото през тези години, в които съм била ангажирана с работа, те са били ощетени. Не знам дали някой си дава сметка, че с клеветите се посяга на живот. Когато излезе заглавие, че мъжът ми еарестуван, и свекърва ми на 80 г. го види, някой мисли ли какво значи това?! Когато непрекъснато се твърди, че съм откраднала 10 млн., представяте ли си как това се възприема от близките ми, които знаят как живеем, какво имаме?! Чувствам се като в машина, в която се трошат камъни.

- Какво ви казват хората по улицата?
- Трудно е да убедиш всички, че си почтен човек. Онзи ден влязох в един хранителен магазин и продавачката ми каза: “Познах ви. Радвам се да ви видя!” Успокоява ме, че лъжите не стигат до всички. Много хора ми пишат, обаждат се.

- Как ще се защитите?
- Както повеляват законите.

- Преди десетина години преживяхте ужаса на тежко заболяване. Мълчахте за тази история, а когато я споделихте в медиите, ви обвиниха, че спекулирате. Кое е по-тежкото - да пребориш болестта, или да оцелееш в подобна ситуация?
- На никого не пожелавам да сe разболява и да преживява това, което преживяхме със семейството ми преди известно време. Но сега ми е по-тежко. Тогава можех да се справя сама - с лекарите и близките си. Сега е по-трудно.

- Как оценявате сегашната политика по отношение на възрастните, на майките с деца, на младите семейства и безработните?
- Проблем е, че средствата за активна политика на пазара на труда са намалени, а те са много важни заради кризата и с оглед на факта, че парите по оперативната програма са главно за квалификация. Поне още 60 млн. трябва да се насочат натам. Намаляването на осигуровките с 2% догодина е грешка. От това една фирма ще спечели средно по 61 лв. на месец, което не е ресурс за излизане от кризата. Минималната заплата трябваше да се вдигне, защото от нея зависят парите на майките. Не могат да се намаляват парите на хората с увреждания. Защо ще се слага доходен критерий за помощта им?

- Като споменавате хората с увреждания, вицепремиерът Дянков обяви имената на 3 фирми, получили от държавата 155 000 лв. за слухови апарати. Оказва се, че Агенцията за социално подпомагане е плащала по 406 лв. на апарат от Китай с реална цена 8 лв. Какво е обяснението ви?
- Ние дадохме на прокурор тези случаи след проверка на инспектората на АСП още през април. И аз това го обявих отдавна, но сега излизат резултатите от прокурорската проверка. Видовете и пределните цени на помощните средства за хората с увреждания се определят от група специалисти от здравното министерство, от агенциите по лекарствата, по социално подпомагане, от представители на хората с увреждания.
Социалното министерство не е правило търгове за тези неща. 4 години се борих всичко да се концентрира в здравното министерство и здравната каса, защото помощните средства са медицински изделия. Но не успяхме.

- Кое е най-хубавото, което ви се случи през последните месеци?
- Двете бебета, които се родиха в семейството ни - момченцето на сина на моя съпруг и внучката на моята сестра.

Интервю с Емилия Масларова, депутат от БСП и бивш социален министър, на Лиляна Филипова, вестник 24 часа

Биография на Емилия Масларова:

  • Родена на 3 юли1949 г.в Якоруда
  • Завършила е икономика в УНСС, доктор на икономическите науки
  • Била е министър на социалните грижи в правителството на Димитър Попов, директор на Агенцията за чуждестранна помощ. Преподавател в Тракийския университет
  • Депутат от БСП в 38-ото, 39-ото и 40-ото народно събрание
  • От 2005 г. до юли 2009-а е социален министър. Депутат е и в сегашното НС. Преди дни й бе повдигнато обвинение за злоупотреба с 9,8 млн. лв. заради нагласени обществени поръчки. Сама се отказа от имунитета си на депутат, за да бъде разследвана от прокуратурата. В петък бе отстранена като председател на социалната комисия

* * *

Емилия Масларова: Откъде накъде присъди се произнасят в медии?

Трябва да знаете, че винаги съм се старала да работя честно и почтено. По начин, по който да не се срамувам от стореното. Сега много хора искат да се похвалят, че се борят срещу корупцията по високите етажи. И са започнали неистови напъни да очернят бившите управляващи, без да се съобразяват с фактите и документите. А в парламентарната социална комисия винаги нещата няма да са свършени докрай. По простата причина, че хората искат и още, и още. И така е редно, защото това е пътят на прогреса, казва бившият социален министър Емилия Масларова в интервю за вестник Труд.

- След като останахте без депутатски имунитет заради обвинения в злоупотреби от държавния бюджет и за лично облагодетелстване, социалната комисия в НС гласува срещу председателството ви, г-жо Масларова. Нещата този мандат не тръгнаха добре. Спи ли добре бившата министърка на бедните, кошмари навестяват ли я?
- И на най-големия си враг не бих пожелала да му се случи това, което се изсипва върху главата ми. Проблемът не е дали спя, или не спя. Проблемът е обидата от несправедливостта. Като социален министър изпитвах удовлетворение, че имам възможността да направя много за големи групи хора - да повишим пенсии, да ремонтираме социални домове, да намалим безработните. Знаех какво трябва да се случи и то се случваше.

- Но обвиненията срещу вас не спират?
- Може би съм била хиперактивна и напориста, но аз целия си живот съм посветила на социалната политика и това беше моментът да реализирам на практика всичко натрупано през годините. Много хора тогава ми казваха “Защо ги правиш тези неща - никой няма да ти ги признае, никой едно благодаря няма да ти каже”. И то излезе вярно, но все пак съм удовлетворена. Тази социална политика, която ние водихме, беше добра и благодарение на нея хората по-леко понасят кризата сега. Сигурна съм, че ако не бяхме увеличили пенсиите, сега щеше да е по-тежко за хората. Зная, че те рано или късно ще го признаят, но в момента всичко е подчинено на отрицанието.

- ГЕРБ обеща възмездие. Форумите в интернет са пълни с реплики срещу вас и колегите ви от БСП. Дори коментарите за станалото в социалната комисия са, че интернет ви е съборил?
- Уважавам всяко обществено обсъждане, вкл. и това в интернет. Но откога интернет форумите замениха и подмениха съдебната власт? Да не би някой да е променил конституцията? Когато една власт произнася присъди по медиите и по интернет форумите, това означава, че тази власт е, първо - безсилна, второ - работи на принципа “Пък ти после доказвай, че нямаш сестра”, трето - не признава аргументите и фактите, четвърто - воюва с опонентите си не с факти, а с инсинуации.

- Колегите ви от социалната комисия не намериха точно по каква точка да ви “отстрелят”, но отсякоха, че моралният казус е достатъчен. Формалната т. 22, по която бе гласувано свалянето ви, не е ли доста обтекаема?
- Точка 22 изобщо не е формална, нито е обтекаема. В правилника на НС има три хипотези, по които един председател на парламентарна комисия може да бъде отстранен, но аз никак не се вписвам в тези хипотези. Парламентарната комисия наруши правилника на НС и това е повече от очевидно. Мнозинството също гори от желание да наруши правилника и да диктува на една парламентарна група кого да предложи за председател на комисия. Както е тръгнало, утре ГЕРБ ще поиска ПГ на “Коалиция за България” да си смени председателя на групата!

- Презумпцията на д-р Шалейкова от ГЕРБ бе, че нейни пациенти все я питали как може да оглавявате тази комисия и това й давало право да застане зад подобно искане? Освен писани имало и неписани правила.
- Точната дума наистина е презумпция, обаче колегите я разбират превратно и както им е изгодно. Според конституцията всеки е невинен до доказване на противното. Това е презумпцията за невиновност. Изглежда, някои днес недолюбват конституцията, а май и не я познават, та по тази причина за тях всеки е виновен въпреки доказателствата за неговата невинност. Присъдите се произнасят чрез медиите и интернет. Законите са за това - за да се спазват и да важат за всички. Дори за най-върлите ти врагове. Ако правосъдието бъде подменено с неписани правила, означава, че във всеки един момент всеки може просто да бъде линчуван, понеже така мислели интернет форумите! При мен идват много хора, които ме питат как може хора, които не знаят нищо за социалната политика и не познават законите, а и не искат да ги знаят, да правят законодателство? Но това не ми дава право да искам те да напуснат комисията. Има ред в тази държава.

- Срещу вас като социален министър не бе поискан нито един вот на недоверие, но сега ви изправят на “позорния стълб”. Един от успехите на предишния кабинет бе, че сте направили доста за пенсионерите и безработните, но срещу вас се изливат обвинения. Защо?
- Вече го разтълкувах - понеже политиката е добра и за нея не може да се каже нищо лошо, трябва да се унищожи носителят на тази политика - БСП и министъра.

- Афектирана, попитахте “Аз ли съм Сатаната?”. Чувствате ли се в тази роля?
- Вижте, тук не става дума дори конкретно за мен, а за една позорна практика от Средновековието - сатанизирането на една личност, която се прилага у нас в ХХI век. Тогава са изтезавали хората, докато си признаят, и после са ги изгаряли на кладата. Аз използвах тази фраза по друг повод, но в Комисията това не беше само инквизиция, това беше линч.

- Казват, че жените са по-силни от мъжете, но след като преди 2 седмици медиите гръмнаха със заглавия, че ви заплашват 10 години затвор, какво ви мина през главата?
- Жените са слабият пол - затова изборът е паднал върху мен. Знам, че на някои хора много им се иска това да се случи, за да могат да се похвалят, че те борят корупцията по високите етажи. Все пак, известно е, че съдът и прокуратурата работят сдокументи и съм убедена в безпристрастността на тези институции.

- Близките ви как се чувстват?
- А вие как мислите? Зле. Но всички ме подкрепят и аз съм им благодарна.

- Много кражби ви бяха приписани - пианото на Лора Каравелова, пари от “Красива България”, от ремонта на Социалния дом в Стара Загора, а снимки на бижутата, обувките и тоалетите ви често бяха илюстрация на предишното управление. Доста хора май сте подразнили?
- Това е цяла кампания и хората, слушайки серия небивалици, си създават един негативен образ. Сигурно много хора още вярват, че съм откраднала пианото на Лора Каравелова, а малко са чули, че то отдавна едарено на Националния исторически музей. Всички знаят, че съм окрала “Красива България”, но едва ли някой е виждал съобщението, че прокуратурата не открива данни за престъпление. За Социалния дом в Стара Загора само ще спомена, че в тази сграда днес работят 200 души и обслужват 300 000 граждани в условия, присъщи на ХХI век.

- Този пръстен с диамант, с който бяхте снимана, наистина ли струва 15 000 евро?
- Този пръстен ми е скъп подарък от съпруга и близките ми за моя годишнина, но информацията за цената му е толкова вярна, колкото и розовото ми “Бентли”, колкото къщата ми във Виена, хотелите по морето и други курорти, колкото магазините в Стара Загора, колкото почивките в Тунис, шоколадовите вани, златните копчета, колкото това, че мъжът ми е арестуван, а аз съм избягала с Ширин Местан в Турция и още, и още... Това са лъжи, тиражирани от жълтите вестници, на които вярват не само обикновените хора, но и някои сериозни медии.

- Всъщност каква кола и какви имоти имате?
- Можете да погледнете декларацията ми към Сметната палата за тази и предходни години. Там всичко е описано.

- Прокуратурата охлади усърдието на социалния министър Тотю Младенов да ви обвинят за разхищение от 7,5 млн. лв. по “Красива България”. Тя не откри данни за престъпление. Но той твърди, че има цяла папка с документи, които не са взети предвид.
- Прокуратурата е преценила материалите, а ако г-н Младенов има други - вярвам, че и те ще бъдат проверени. Но засега тя сочи, че няма данни за извършено престъпление по чл. 211 на НК. Що се отнася до парите, основните бенефициенти по проекта са предимно общини. С тях са подписани меморандуми за съфинансиране на стойност малко над 41 млн. лв. След проведените от общините тръжни процедури за избор на изпълнители, договорената в търговете сума е близо 37 млн. лв., или значително по-ниска от тази в първоначалния меморандум и в изпълнение на закона за бюджета за 2009 г. с 10% буфер в разходната част. Така и не можа да се разбере какъв е този дефицит от 7,4 млн. лв. А може би намеренията на новото правителство за 15% съкращаване на всички разходи се представя именно като дефицит.

- Между другото какво се говори в Стара Загора, хората там доволни ли са от придобивката, или повече са тези, които не приемат скъпия ремонт?
- Ако искате да сте обективни, трябва да попитате хората в Стара Загора.

- Очаквате ли помощ от колегите ви от БСП? Макар че ваши колеги непрекъснато попадат под ударите на новите управленци, поне морална подкрепа няма ли да получите?
- Благодарна съм на колегите си от БСП за подкрепата, но най-много благодаря на стотиците обикновени българи, които ме подкрепят, пишат ми, спират ме на улицата, за да ми засвидетелстват добрите си чувства.

- Има ли политически натиск върху прокуратурата, върху вас лично?
- За прокуратурата не мога да кажа, но политическият и медиен натиск върху мен е нечовешки.

- Кои са вашите кръгове от фирми?
- Никога не съм имала фирма. Въобще не съм бизнес ориентиран човек, както някои искат да ме представят.

- Пукат ли се балоните на сегашните управленци, няколко министри вече са без имунитет, но нещата май не са такива, каквито управляващите искаха?
- Не искам да коментирам. Само ще кажа, че управлението на държавата е трудно уравнение с много неизвестни, с което могат да се справят само добре подготвени и добронамерени, а не злонамерени хора.

Интервю с Емилия Масларова на Мариела Балева, вестник Труд

 

Още новини