Начало Новини Актуално Емилия Масларова и сие отиват на съд за присвоени над 11 млн. лева

Емилия Масларова и сие отиват на съд за присвоени над 11 млн. лева

Актуално

Според наблюдаващия прокурор с пари от реконструкцията на Социалният център в Стара Загора е стегнат хотел на Старозагорските минерални бани. Защитен свидетел на четири пъти е носил пликове с пари на бившия социален министър Емилия Масларова. Срещите били на Орлов мост.

Една година след свалянето на депутатския й имунитет обвинителният акт срещу Емилия Масларова и близкото й бизнес обкръжение беше внесен на 12 ноември в Софийски градски съд. Бившата социална министърка, бившият й заместник Димитър Димитров, бившият главен секретар на ведомството Иван Пенев и старозагорските бизнесмени Венцислав Драганов и Михаил Методиев ще отговарят за присвоени 11 038 405.55 лева, отпуснати за строителството и ремонта на социалния център на МТСП в Стара Загора. Сред обвинените е и Росен Стефанов, който като пълномощник на министерството е преподписвал изготвени протоколи с невярно съдържание за извършени строително-монтажни работи. Наказателната отговорност на Масларова, Димитров, Пенев, Драганов и Методиев е за извършена престъпна дейност в периода от 6 ноември 2007 до 15 май 2009 година. В обвинителния акт е записано, че присвояването е в особено големи размери (над 45 000 пъти размера на минималната работна заплата за страната), че представлява особено тежък случай и че за реализирането му са извършени документални измами.

Наблюдаващият прокурор от ВКП Христо Граматиков заяви за медията ни, че ПРЕСТЪПЛЕНИЕТО Е ИЗВЪРШВАНО ПО ЧЕТИРИ СХЕМИ.
Веднага след подписването на договора с МТСП фирмата изпълнител "Стара Загора 2007" ООД е започнала да сключва договори с подизпълнители. Строително-монтажните работи пък били фактурирани веднъж на "Стара Загора 2007" ООД и втори път - на отделните подизпълнители. Така за всичко се е плащало двойно, а средствата, получени от неверните счетоводни документи, били влагани в дружества, контролирани от Драганов и Методиев. Голяма част от присвоените пари били похарчени за реконструкцията и ремонта на хотел "Роза" на Старозагорските минерални бани. Освен това там потъвали и средства, предвидени за обзавеждането на регионалния социален център в Стара Загора.
Според прокурор Граматиков Драганов е карал Методиев, който се води управител на "Стара Загора 2007" ООД, да тегли големи суми в брой, с които е погасявал минали задължения и се е разплащал кеш с Емилия Масларова. Така от отпуснатите от държавната хазна 18 805 006.76 лева са присвоени над 11 милиона.

ЗАЩИТЕН СВИДЕТЕЛ НОСЕЛ ПАРИ НА МАСЛАРОВА В ПЛИКОВЕ
Прокурор Граматиков уточни, че на този етап са известни четири случая. Разпитан пред съдия защитен свидетел е дал показания, че само той на четири пъти е бил в ролята на пощальон. Запечатаните пликове с пари (около 40 пачки) му били предоставяни лично от Венцислав Драганов, а човекът пътувал с автобус до София и слизал на Орлов мост. Там в служебната си кола го чакала Масларова, която получавала ценната пратка и пишела бележка на Драганов, с която куриерът се отчитал. В мотивите за свалянето на имунитета на Масларова главният прокурор Борис Велчев отбелязва, че преди Коледа на 2008 г. пликът бил двойно по-голям. Защитеният свидетел твърдял, че и други служители на фирмата са носели пари на министър Масларова. "Трансферите" пък били обвързани с паричните преводи, които министерството правело към "Стара Загора 2007" ООД.
На въпрос на медията ни дали изключителната конспиративност при предаването на парите и липсата на подписи от страна на Масларова може да се превърне в препъни камък, прокурор Граматиков уточни, че освен по Наказателния кодекс срещу Масларова има обвинения и по Закона за финансовото управление и контрол в публичния сектор.

ПО ДЕЛОТО СА СЪБРАНИ НАД 200 ТОМА ДОКАЗАТЕЛСТВА
Над 200 тома доказателства са събрани в хода на досъдебното производство. Голяма част от тях са фактури с невярно съдържание, намерени в офиса на Венцислав Драганов. Според прокурор Граматиков при обиска в хотел "Армира" са иззети счетоводни документи и на фирмите на Драганов, и на други фирми, свързани с реконструкцията на социалния център. Според прокурора това доказвало, че именно Драганов е главното действащо лице, а Методиев е само фасадата.

Припомняме, че основният съдружник в "Стара Загора 2007" ООД с 99.2% е фирма "Конкордия" ЕООД, с управител Михаил Методиев. Според главния прокурор (мотивите за снемането на имунитета на Масларова) Драганов фактически управлява дейността на още няколко дружества - "Кънтръкшън Енд Рипеър" ЕООД, "Тема" ЕООД, "ДБМ Трейд" ЕООД. Прокурор Граматиков  уточни, че и хотел "Армира", и хотел "Роза", където са налети голяма част от присвоените пари, са собственост на "Тема" ЕООД.
Обвинителният акт съдържал и експертизи на вещи лица и разпити на 52-ма свидетели. Според Граматиков Софийска градска прокуратура си е свършила добре работата. Друг бил въпросът как ще погледне съдът на доказателствата. Най-вероятно в хода на делото, което се очаква да бъде насрочено за средата на януари, щели да излязат още достатъчно неопровержими факти, каза Граматиков.

И КОМИСИЯТА "КУШЛЕВ" ВЛИЗА В ИГРАТА
От пресцентъра на Софийска градска прокуратура съобщават, че по наказателното производство са наложени множество обезпечителни мерки върху установеното движимо и недвижимо имущество на Масларова, Драганов и Методиев. В петък прокурор Граматиков допълни, че вече и комисията "Кушлев" е ангажирана със случая, тъй като членове, по които са обвинени тримата предвиждат и конфискация на половината им имущество.

БУКВАТА НА ЗАКОНА
Масларова, Драганов и Методиев са обвинени по 8 члена от Наказателния кодекс, основният от които е 203, ал.1. "За длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък cлучай, наказанието е лишаване от свобода от десет до двадесет години."  Димитър Димитров и Иван Пенев са подведени под отговорност основно по чл. 282, ал. 3. "Длъжностно лице, което наруши или неизпълни служебните си задължения, или превиши властта и правата си с цел да набави за себе си или за другиго облага или да причини другиму вреда и от това могат да настъпят немаловажни вредни последици, се наказва с лишаване от свобода до пет години...а за особено тежки случаи наказанието е лишаване от свобода от три до десет години."  Росен Стефанов е обвинен по чл. 211, във връзка с още четири члена от НК. Присъдата може да бъде лишаване от свобода от три до десет години.

Прокуратурата започна правораздавателната шахматна партия с дамски гамбит - на ход е Софийски градски съд.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини