Начало Новини Актуално Емил Христов: БСП не трябва да експлоатира енергийната тема за свои партийни цели

Емил Христов: БСП не трябва да експлоатира енергийната тема за свои партийни цели

Актуално

Емил ХристовБСП не за първи път използват за своя партийна употреба теми, които са изключително важни за българското общество. С разпространената от тях позиция за минно-енергийния комплекс Марица изток са много закъснели. Хората знаят, че преди доста време, под егидата на кмета на Стара Загора Живко Тодоров в града се събраха и разговаряха по тази тема политици от различни партии. Това каза заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов.

Ще припомня, че преди време един до друг седнаха и се обединиха премиерът Бойко Борисов и лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев. На форума заедно с тях присъстваха и много специалисти, които застанаха зад позицията, че запазването на комплекса Марица изток изисква обединение на всички и че темата не може да бъде използвана за партийна употреба.

Още нещо ще напомня на колегите от БСП - наскоро всички партии в Народното събрание се обединихме и приехме решение, в което точно това демонстрирахме - единство на всички в подкрепа на енергийния комплекс и на енергийната независимост на България. Нещо повече, Народното събрание заяви подкрепата си на Министерството на енергетиката и на правителството в защитата на българския интерес пред институциите в Брюксел.

Намирам за крайно неуместно провеждането на партийни мероприятия от БСП, каквито се състояха в Стара Загора. Те не само, че не носят нищо положително, напротив - внасят допълнително напрежение и неразбиране, те отчуждават и разделят. Ако искаме да демонстрираме единство и да покажем на българските енергетици, миньори и граждани, че ние сме с тях, не трябва да правим партийни събрания, не трябва да говорим от името на БСП или от името на ГЕРБ. Трябва да говорим от името на всички политици в България, защото темата за бъдещето на комплекса Марица изток не трябва да се използва за постигане на някаква политическа цел.

Искам да попитам колегите от БСП в Стара Загора, които обявиха днес своята позиция - след като искате да защитите интереса на България в областта на енергетиката, какво мислите за позицията на работодателски организации, които възразиха срещу това държавата да помогне на ТЕЦ Марица изток 2? Подкрепяте ли ги, или не? Много бих искал да чуя и мнението на президента Румен Радев по въпроса за българската енергетика. Съгласен ли е с решението на Народното събрание, смята ли че преждевременното закриване на комплекса ще бъде удар върху българската независимост? Трябва ли да защитаваме националния си интерес, без разбира се с това да загърбваме общоевропейски ценности и инициативи? Колкото повече се партизират въпросите, толкова повече объркват всички - миньори, енергетици, граждани. Объркват и отсрещната страна, с която ние трябва да водим разговори, за да защитим националния си интерес в сферата на енергетиката - каза Емил Христов.

Заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов уточни, че зелената сделка не е факт и по нея тепърва ще се водят разговори.

Моето мнение е, че амбицията на Европа да бъде спасител на света от климатичните промени не се приема еднозначно дори в самата Европа. Мисля, че ще платим висока цена за тази амбиция. Да, това е пътят, но това означава, че трябва да се мисли и да се работи разумно. В момента виждаме сериозно загърбване на разума. Демонстрира се ентусиазъм от страна на европейските политици и те дърпат Европа в определена посока, която обаче е неясна. Имаше преди време друга цел - Европа да се превърне в световен лидер на технологиите, но тази цел не беше изпълнена. Сега се поставя акцент на зелената сделка и отново с идеята Европа да е лидер. Но ако не сме достатъчно разумни, не само, че няма да бъдем лидер, а ще загубим толкова много, че след това не бихме могли да наваксаме изоставането си от другите страни. Има опасност провеждането на невнимателна политика да оскъпи европейските стоки, и това ще ги направи непродаваеми. Сбъркаме ли, ще подложим на нечуван терор цели държави, кои са планирали развитието си по определен модел, който сега някой се опитва да отрича.

Някой трябва да отговори на многобройните въпроси - казва Емил Христов и допълва: Мен ме питат: След като топлоелектрическите централи в Марица изток осигуряват 40% от електроенергията, която е предназначена за вътрешния пазар, какво ще стане ако спрат? Това означава ли, че през половината денонощие в България няма да има ток - спират го в 8 часа сутринта и го пускат в 6 следобед? Как отговаряме на този въпрос? Не можем да заменим енергията от топлоелектрическите централи с вятърна или със слънчева. Хора питат: Изгарянето на въглища замърсява околната среда, и замърсителят плаща, като купува квоти за изхвърлените в атмосферата въглеродни емисии… Но има и други големи замърсители, защо те не плащат?. Автомобилните концерни произвеждат милиони автомобили, и това е стока, която замърсява околната среда в не по-малка степен, защо те не плащат за това? С голяма точност може да се установи с колко точно произведените автомобили от даден концерт замърсяват планетата. Нека той също да купува квоти. Може да се окаже, че ситуацията днес е такава заради нечие лоби, но такава ли трябва да бъде европейската политика... - пита риторично Емил Христов.

Още новини