Начало Новини Коментари Емил Хърсев: Колкото по-универсален е ДДС, толкова по-добре работи

Емил Хърсев: Колкото по-универсален е ДДС, толкова по-добре работи

Коментари

„С две от предлаганите мерки за реформи в данъчната система, предложени от синдикатите, съм безусловно съгласен. Едното е възстановяване на еднаквите данъчни ставки на ДДС. Този данък работи толкова по-добре, колкото е по-универсален. Не би представлявало сериозно нарушение на бюджета за необлагаем доход на минималната работна заплата. Що се отнася до увеличаване на корпоративния данък - това е едно от много малкото конкурентни предимства, които има България и трябва да се запазят конкурентните предимства. Недопустимо е увеличението на ставката на корпоративния данък, ще доведе до намаление на постъпленията". Това заяви икономистът Емил Хърсев в предаването „Твоят ден" по NOVA NEWS.

Според данъчния консултант Николай Иванчев нямаме проблеми с данъците в България. „НАП постоянно отчита изпълнение. Българският износ е на рекордни нива. Когато имаш износ, ДДС намалява. Може да се помисли за връщане на преференциите на по-ниска данъчна ставка, но за туризма не бива да се връща по-високата ставка. Нашият проблем е здравно-осигурителната система", заяви Иванчев.

Според синдикатите от предложения им вариант ще спечелят всички, чиито доходи са до 2 800 лева, защото данъчната тежест ще се прехвърли към хората с по-високи заплати.

Снимка: 7DniBulgaria.bg

Още новини