Начало Новини Актуално Елтрейд къмпани със собственик Лъчезар Варнаджиев спечели търга за активи на Кремиковци за 316 млн. лева

Елтрейд къмпани със собственик Лъчезар Варнаджиев спечели търга за активи на Кремиковци за 316 млн. лева

Актуално

Елтрейд къмпани ЕООД ще купи активи на обявения в несъстоятелност металургичен комбинат Кремиковци АД. Дружеството, което е 100% собственост на 26-годишния Лъчезар Варнаджиев, е единственият участник, който е депозирал документи за участие в явния търг за продажбата на активи и предзаводската площадка на предприятието.

Дружеството на Варнаджиев е регистрирано на същия адрес като компанията за преработка на скрап "Надин - Н", част от групата на фирма "Надин". Варнаджиев е бил служител във фирма от групата. Статия на вестника отпреди две години показва, че тогавашният управител на "Надин" Георги Домусчиев е също и в борда на "Атоменергоремонт" на Христо Ковачки. След като беше публикуван списъкът на спонсорите на партиите от парламентарните избори през 2005 г., се видя, че Ковачки е вторият по големина спонсор на ДПС. Той дълго време беше свързван с партията, докато не направи своя - "Лидер". Ниска цена Цената, на която ще бъдат продадени имоти, земи, машини и предпроизводствената площадка, е 316 млн. лева, което е с 20% по-малко от стойността на предишния търг, когато цената беше 395 млн. лева "Елтрейд къмпани" е представила документ за внесен изискуем задатък от 31.6 млн. лева и е допусната за участие. Синдикът на "Кремиковци" Цветан Банков обясни, че според изискванията на нормативната уредба до края на деня в понеделник, 18 април, единственият участник в търга трябва да внесе остатъка от сумата. "След това съдът ще трябва да провери процедурата по продажбата и след като излезе с постановление, новият собственик ще може да влезе във владение на имотите", уточни Цветан Банков.

Единственият кандидат е компания, регистрирана на 8 март 2011 г, показва публикуваният в Търговския регистър протокол от учредителното събрание на "Елтрейд къмпани" ЕООД, пише вестник Пари. Едноличен собственик на капитала и управител на дружеството е Лъчезар Варнаджиев. Справка в информационните масиви на Търговския регистър и системата "Дакси" показва, че Варнаджиев не участва като собственик или управител на други фирми. За последно името му излиза като служител на строителната и проектантска компания "Лупо инженеринг" ЕООД. Оттам обаче заявиха, че Лъчезар Варнаджиев вече не е техен служител. "Елтрейд къмпани" е регистрирана с капитал от 20 хил. лева Не е ясно откъде са парите за депозита и откъде ще дойдат средствата, които трябва да се доплатят. А те са 284.4 млн. лева "За мен е важно всичко да бъде платено", обясни Цветан Банков. По думите му е съвсем нормално за подобна голяма сделка да се създаде специално дружество. "Не се продава предприятие или бизнес, за да се изисква инвестиционна програма", твърди Банков. Според него бъдещият собственик на това имущество може да се разпорежда с него както намери за добре, тъй като се продават единствено активи.

Купувачът на обособената част от Кремиковци - "Ел-трейд къмпани", е регистриран на столичната ул. Перник 120. На същия адрес е регистрирана и "Надин - Н" АД - фирма, чиято дейност е изкупуване, съхранение, преработка и търговия с цветни и черни метали. Търговия с цветни и черни метали, производствена дейност, вътрешна и външна търговия са сред основните дейности и на "Елтрейд къмпани". Най-големият акционер с "Надин - Н" е Радослав Босилков с 40% от капитала, а с по 30% от книжата са Владимир Тодоров и Огнян Шопов. Това показва списък на акционерите към 28 декември 2010 г. Радослав Босилков и Владимир Тодоров миналата година заедно с премиера Бойко Борисов и столичния кмет Йорданка Фандъкова откриха завод за рециклиране "Надин" в Нови Искър.

Първият опит за продажбата на обособената част от някогашния металургичен гигант започна през септември 2010 г., когато цената беше 565.5 млн. лева. След това стойността беше намалена до 395 млн. лева При тази стойност започна тайният търг на 7 февруари тази година, но тогава до сделка така и не се стигна. На първите два търга не се появи нито един кандидат, а единственият такъв при третия опит беше никому неизвестната шуменска фирма "Виктори комерс" ООД. Тогава дружеството даде цена от 396 млн. лева, но не внесе исканите по закон 10% от цената на обособената част. Стигна се и до интерес от испански инвеститори, които заявиха желание да вложат средства на терените на комбината.
По време на посещение в испанската столица Мадрид икономическият министър Трайчо Трайков съобщи, че испанският консорциум SHP-Advisers е проявил интерес към покупката на части от "Кремиковци". Испанците бяха изразили готовност да участват пред Европейската комисия с проект за 20 млн. EUR за рекултивация на терена на комбината. Явно поредният опит за продажбата на част от активите на някогашната комунистическа гордост ще пожъне успех. Ако младата фирма с капитал от 20 хил. лева намери и внесе оставащите 284.4 млн. лева.

Купувачът на комбината Елтрейд къмпани е на един адрес с Надин - Н АД. А собственици на Надин - Н са Радослав Босилков и Владимир Тодоров, които миналата година заедно с Бойко Борисов и Йорданка Фандъкова откриха завод за рециклиране Надин в Нови Искър.

Още новини