Начало Новини Актуално ЕлфиТех, Стара Загора строи в северната ни съседка инсталация за улавяне и преработване на въглероден диоксид

ЕлфиТех строи в Румъния инсталация за улавяне и преработване на въглероден диоксид

Актуално

„ЕлфиТех“, Стара Загора строи в северната ни съседка инсталация за улавяне и преработване на въглероден диоксид, от който ще получава гориво с нулев отпечатък
Докато в България текат протести на миньори и енергетици, които се надяват да спрат закриването работните си места в комплекса „Марица Изток“ заради високата цена на въглеродните емисии, в съседна Румъния започват да строят инсталация за улавяне и преработване на въглеродния диоксид до полезен газ – диметил етил, наричан още горивото на бъдещето. Избраната технология е българска – на високотехнологичната компания от Стара Загора „ЕлфиТех“, а инвеститор е американски консорциум от Калифорния.

Строежът на пилотната инсталация ще започне след 10 дни - на 18 октомври, върху площадка в неработещо нефтопреработвателно предприятие край румънския град Плоещ. Инсталацията трябва да бъде готова за 5 месеца и през март да започне екпериментална утилизация на различни суровини – въглища, пластмаса, битов отпадък, автомобилни гуми и опасни медицински отпадъци. Капацитетът на инсталацията ще бъде за улавяне и преработване на 1 тон въглероден диоксид с краен резултат нулево отражение върху околната среда и добиване на полезен продукт - около 600 килограма диметил етил от 1 тон уловен и преработен въглероден диоксид.

„Имаме сключен договор както с румънската, така и с американската страна и вече подготвяме монтажа на инсталацията“, посочи основателя на „ЕлфиТех“, ученият проф. Жеко Ганев.

Технологията е разработена от неговия екип и притежава 5 международно признати патента. През последните 3 години технологията на „ЕлфиТех“ многократно беше представяна и пред българските власти като възможност за улавяне и утилизация на въглеродните емисии, изпускани от тецовете на комплекса „Марица Изток“ и по-специално от държавния ТЕЦ 2.

Според проф. Жеко Ганев отделяните въглеродни емисии от изброените суровини, които ще се преработват в Румъния, са значително повече като количество, отколкото емисиите, отделяни при горенето на лигнитни въглища от „Мини Марица изток“. Това означава, че инсталацията на „ЕлфиТех“  би била напълно ефективна в комплекса.

Съвместно с друга частна компания от България преди 2 години „ЕлфиТех“ инвестира близо 1 милион лева, за да изработи умален модел в мащаб 1:10 на новаторската си инсталация. За това време ефектът ѝ е бил демонстриран многократно пред различни енергийни експерти и представители на не едно правителство България.

Единственият „ясен“ отговор, който проф. Жеко Ганев получава, е бил от бившия енергиен министър Росен Христов от последното служебното правителство, който казал - „Не му е сега времето“.

„Докато в България се правят, че се интересуват от нашата технология, която няма аналог в света и е изградена на напълно новаторски принцип, сключихме договор с американска компания от Калифорния и с румънското правителство за построяване на общо две инсталации за утилизиране на въглероден диоксид с технологията на „ЕлфиТех“, посочи проф. Ганев.

Първата от двете е пилотната инсталация, която в момента се строи с американска инвестиция край Плоещ.

Плановете на американската компания са да изгради на различни места в САЩ общо 176 инсталации с технологията на „ЕлфиТех“, за да реши до голяма степен огромния проблем на страната с обезвреждането на опасни медицински отпадъци.

Веднага след пренасянето на пилотната инсталация от Плоещ в Калифорния, „ЕлфиТех“ ще започне изграждане на нова, постоянна инсталация на същата площадка, вече по проект на румънското правителство. Тя ще бъде предназначена за улавяне и преработване до полезен продукт от въглеродните емисии, отделяни при утилизацията на дробинки от пластмасови отпадъци.

 

Автор: divident.eu

Още новини