Начало Новини Актуално Електроразпределение Юг стартира дуално обучение в шест училища

Електроразпределение Юг стартира дуално обучение в шест училища

Актуално
1дуално EVNИнициативата е част от подкрепата на дружеството за професионалното развитие на учениците в сферата на електротехниката.
Електроразпределение Юг (част от EVN България) стартира инициатива за дуално обучение в паралелки в 6 училища в Югоизточна България през учебната 2018/2019 г. Целта е в рамките на сътрудничеството между Електроразпределение Юг и училищата да бъдат подготвени кадри за професионалното им развитие в сферата на електротехниката.
Дружеството си партнира с общо 6 професионални гимназии в различни градове:
  • Смолян, ПГ по техника и технологии Христо Ботев – 9 ученици
  • Кърджали, ПГ по електротехника и електроника Капитан Петко Войвода - 10 ученици
  • Стара Загора, ПГ по електротехника Г.С.Раковски – 8 ученици
  • Бургас, ПГ по механоелектротехника и електроника – 14 ученици 
  • Ямбол, ПТГ Иван Райнов – 7 ученици 
  • Пловдив, ПГ по електротехника и електроника – 13 ученици
Формата на обучение включва общообразователни часове в училищата от 8-10-ти клас и практика в реална работна среда в 11-ти и 12-ти клас. Учениците от 8 - 10-ти клас имат възможност да получават стипендии за успех от Електроразпределение Юг. В 11-ти клас учениците имат 3 учебни дни и 2 дни на практика, а в 12-ти клас са 2 учебни дни и 3 дни на практика в дружеството. За проведената практика учениците ще получават заплащане.
Инициативата на дружеството стъпва на изграден през годините опит от съвместна работа с професионалните гимназии - в Бургас, Ямбол и Пловдив. Развитието на това партньорство до прилагане на дуалното обучение е поредна стъпка в подкрепа на образованието и подкрепа за учениците, учителите и училищата за още по-добрата техническа подготовка на децата. Общо 61 деца имат възможност от тази година да използват добрите практики на дуалното обучение – едновременно обучение и работа в реална професионална среда.

Дуалното образование се въвежда в България благодарение на  проекта ДОМИНО, който се осъществява с подкрепата на Швейцарското правителство. Старозагорска област е лидер във внедряването му.

Още новини