Начало Новини Актуално Електроника и електрически уреди, които не се използват, не трябва да се оставят включени в мрежата

Електроника и електрически уреди, които не се използват, не трябва да се оставят включени в мрежата

Актуално
електроенергия

Електроразпределителните дружества призовават клиентите си да използват електроенергията разумно. По време на зимните празници и студените месеци в началото на годината натоварванията по електроразпределителната мрежа са традиционно високи и допълнителните товари увеличават риска от по-голяма аварийност на съоръженията.

От дирекция Експлоатация и поддръжка в ЧЕЗ Разпределение България уточняват, че нивата на натоварване на електроразпределителната мрежа в Западна България са близки до обичайните, но домакинствата могат да намалят риска от претоварване, а с това и размера на сметките си чрез някои мерки за ограничаване консумацията на енергия.

На първо място се препоръчва изключването на всякакъв вид електроника, която в дадения момент не се използва. В това число влизат зарядните устройства за мобилни телефони, преносими компютри, цифрови камери и други устройства, които често остават включени в контактите, дори и след употребата им и така изразходват неоправдано високо количество електроенергия.
В България има близо 5 милиона мобилни телефони. И също толкова зарядни устройства за тях. Изчисленията на специалистите показват, че ако тези зарядни са включени в мрежата за един час, те изразходват електричество, необходимо за работата на 12 500 хладилника. Подобно е положението и с осветлението - 10 крушки от 100W имат консумацията на електрически котлон.
Консумираната електроенергия ще бъде по-малко и в случаите, когато жилището е добре изолирано, има нова дограма и в домакинството се използват електроуреди от висок енергиен клас, категорични са от електроразпределителното дружество.

Още новини