Начало Новини Актуално Електроенергийният системен оператор разпореди временно спиране на шест блока в комплекс Марица изток

Електроенергийният системен оператор разпореди временно спиране на шест блока в комплекс Марица изток

Актуално

ЕСО спря шест блока комплекс Марица изтокЕлектроенергийният системен оператор (ЕСО) разпореди спиране на блокове 3, 4 и 5 в ТЕЦ Марица изток 2, както и Втори блок в ТЕЦ Брикел и два от общо 4 блока в ТЕЦ КонтурГлобал Марица Изток 3. Причината е изключително ниският износ на електроенергия от страната.

През последните дни той се движи в рамките на 160 мегавата, при капацитет на мрежата от 1 300 мегавата, както и свитото вътрешно потребление от 3 600 мегавата през деня и 3 300 мегавата през нощта и с цел осигуряване на баланса и сигурността на Електроенергийната система на страната, съобщи ЕСО ЕАД.

Няма включени мощности и от ТЕЦ Варна и ТЕЦ Димитровград. Според Митю Христозов, директор в Централно диспечерско управление към ЕСО ЕАД, тези месеци винаги са критични за системата, тъй като има много вода в язовирите и ниски товари в системата. Тази година в допълнение има и голямо производство на електроенергия от ВЕИ. Средното производство от соларни мощности на 3 март се движи в рамките на 750 мегавата.

Още в петък от Централно диспечерско управление към ЕСО ЕАД са разпоредили на всички термични централи да разтоварят мощностите и да работят на строго минимални товари, защото няма потребление в България. Ръководството на Електроенергия системен оператор се ангажира с възстановяне на спрените мощности веднага щом потреблението на електроенергия се покачи, а износът се върне в нормални граници.

Временното спиране на мощностите няма да се отрази на цената на тока, тъй като те са част от микса, който ДКЕВР определя.  

Още новини