Начало Новини Актуално Експерти ще следят за спекулативни цени на агнешкото месо

Експерти ще следят за спекулативни цени на агнешкото месо

Актуално
Агнешко месо

Експертната работна група за мониторинг на цените на храните ще следи внимателно колко струват яйцата, козунака и агнешкото месо покрай Великденските празници. Това обяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов след официалното откриване на Седмицата на гората. Той посочи, че вече се е провело първото заседание на създадената работна група за следене на цените на основните храни.

Според него всеки път около Великден се наблюдава определено поскъпване на храни като яйцата, козунаците и агнешкото месо. Затова работната група ще концентрира вниманието си именно върху тях, съобщиха от пресцентъра на земеделското министерство.

Министър Найденов се надява агнешкото месо да не поскъпне рязко в дните преди Великденските празници. По думите му всяка година по Великден агнешкото месо поскъпва заради нарастването на търсенето. Въпросът обаче е да няма изкривявания. „Надявам се чрез контролните органи да се опитаме по някакъв начин не да влияем на цената, но да не допускаме и спекула”, обясни министърът. Според него в момента агнешкото месо е на нормални цени.

Шапът не може да се отрази на цените на агнешкото месо, категоричен е министър Найденов. Ако заради шапа има забрана за експорт от засегнатите области, нормално е цената в България да бъде по-ниска. Когато има завишен износ и се появява дефицит на вътрешния пазар, тогава цените са по-високи и може да се компенсира с вносно агнешко месо с по-ниски цени и да се стабилизира пазара. Не бива да се опитва някой, оправдавайки се с шапа и със забранен експорт, по някакъв начин да калкулира по-високи цени”, каза той. Обикновено българското агнешко месо е с по-добри вкусови качества и е по-скъпо от вносното. В момента страната ни изнася агнешко месо, предимно за Гърция, но по предварително сключени договори. Няма някакъв допълнителен бум на експорта за южната ни съседка, допълни министър Найденов.

Според него в момента има доста противоречива информация за тенденциите при цените на храните. По някои прогнози те ще падат, но според други ще се вдигат. По думите на министъра обективно погледнато цените трябва да се стабилизират и да тръгнат надолу. Причината е, че влизаме в сезона на зеленчуците. Европейският пазар е свободен и конкуренцията е много голяма, което също трябва да доведе до намаляване на цените”, каза още той. Когато има движение на цените на храните нагоре, е важно да не се допуска спекула. Когато цените падат на международните пазари, е важно това да се случва бързо и у нас, обясни министър Найденов.

Още новини