Начало Новини Актуално Експерти коментираха в Стара Загора перспективите пред бизнеса през 2010 г.

Експерти коментираха в Стара Загора перспективите пред бизнеса през 2010 г.

Актуално

Междуфирмената задлъжнялост у нас ще има ръст около 50% и през тази години се очаква да достигне 100 млрд. лв. Това съобщи Димо Първанов, мениджър продажби в Кофас - България. Той участва във бизнес форум на Старозагорските минерални бани, ориентиран към перспективите пред предприемачите през 2010 г., организиран от списание Мениджър с помощтта на Търговско-промишлена палата - Стара Загора.

Според Димо Първанов, това ниво на задлъжнялост между фирмите ще се запази и през следващата година.
Той препоръчва на предприемачите в подобни случаи да действат бързо и да търтя събиранията си по извънсъдебен път, като се обръщат към специализирани агенции за събирания на вземанията. За да се избегнат рискове, специалистите съветват използване на успешни механизми за управление на риска и внимателен подбор на бизнес партньори.
Чувствително са намалели чуждестранните инвестиции в България, а икономиката ни е силно зависима от тях. От октомври 2007 г. до същия месец на 2008 г. у нас са влезли 28 млрд. лв. През последната година те са едва 4 млрд. лв., каза Лъчезар Богданов от Индъстри Уоч. Според него, трябва да се създаде среда на сигурност и доверие, и на политическа стабилност, за да преодолеят страха си чуждестранните инвеститори.

Проф. Гарабед Минасян от Икономически институт на БАН заяви, че кризата ще промени управлението на икономиката и манталитета на потребителите.
Той подчерта, че през септември 2009 г. има 20% свиване на промишлеността спрямо същия месец на 2008 г.

Пикът на кризата е преминал, трябва да се търси инвестиционна активност, каза още експертът.

Проф. Гарабед Минсян от Икономическия институт на БАН говори пред аудиторията за възможността България да приеме еврото за валута и за очакванията за връщане на чуждестранните инвестиции у нас

бизнес форум на списание Мениджър

бизнес форум на списание Мениджър

бизнес форум на списание Мениджър

бизнес форум на списание Мениджър

бизнес форум на списание Мениджър

От ляво на дясно: Димо Първанов, мениджър продажби в Кофас България, Лъчезар Богданов - Индъстри Уоч и проф. Гарабед Минсян - Икономически институт на БАН - лектори на форума, организиран от списание Мениджър в Стара Загора

Още новини