Начало Новини Актуално Ексдепутат написа книга за родния си край

Ексдепутат написа книга за родния си край

Актуално

Появата „Календар по едно време в Чирпан и Чирпанско” е събитие в издателската дейност за региона за последните 20 години, а трудът, вложен от автора за написването й - само шест месеца, буди приятелско възхищение и благородна завист. Такава бе оценката на присъстващите на премиерата на новата книга на Трифон Митев, преминала при голям интерес.

Според автора, мотивите за написването на томчето били да се разкаже кратко и точно цялата история на Чирпан и Чирпанския край, за да останат за поколенията познания за ярките му личности, за техните дела и техния дух. Амбицията на новоиздадената книга е да дава конкретна информация за историческото време, обобщена в разделите „Векове” (за събития, станали далеч назад в годините, за хора, направили важни очертания и оставили послания към поколенията), “Години, години” (за хора и събития, за които няма достатъчно данни, т.е. в различните източници за един и същи човек или събитие се сочат различни дати) и “На тази дата” (раздел, който по-точно представя случилите се събития в хода на времето).
В книгата читателят може да добие представа за икономическото развитие на региона, да научи любопитни подробности, като например за цената, на която се е продавало произведеното тук розово масло, да проследи пътя на винопроизводителите до пазарите, да узнае кога са създадени първите младежки кооперативни групи и кооперации, промишлените предприятия. В книгата може да се прочете и за участието на чирпанлии в църковните борби на народа, да се научи повече за таксидиотите (пътуващите монаси), за просветното дело и политическите борби: Старозагорското въстание, Съединението, Македонското освободително движение, събитията от 1923-та, 1925-а, 1943-та, 1944-та, 1945 г. и др., както и за чирпанските личности, свързани с тези събития: Вълко и Каба Иван, Георги Данчов-Зографина, Иван Андонов, Яворов, Костадин Нунков, Димитър Матевски, Иван Данчов, Въльо Стефов, Стоян Заимов, Янко Кочев, Мильо Касабов, Янко Иванов, Георги Сербезов и други.
При издирвателската си дейност Митев стига до извода, че в определен период сред местното население идеята за образованието е била силна, а в просветното дело Чирпан е бил „на равна нога“ с възрожденски градове като Карлово, Сопот, Елена, Пловдив. Много от личностите, с които Чирпан се гордее, са завършили образованието си в Пловдив. Те определено са допринесли за облика на културата не само в Чирпанския край, а и в цялата страна. Освен колоса на българската литература Пейо Яворов, Чирпан и регионът му са родили ярки творци като поетите Павел Матев, Димитър Данаилов, Стойчо Стойчев, актьорите Иван Димов и Петър Димитров, скулпторката Мара Георгиева, световноизвестния тенор Нуни Нанев, художника Георги Данчов- Зографина, народния певец дядо Вичо Бончев, народната певица Атанаска Тодорова, цигуларя Емил Камиларов, художника проф. Петър Михайлов, писателя Иван Хаджимарчев, композитора Михаил Кочев, явороведа Ганка Найденова и други. Всички те са намерили място в календара за Чирпан и Чирпанско.  
Книгата е ценна и навременна, определена като настолна за днешното забързано време.
До края на 2012-а или началото на 2013 година да излезе продължението, в което всеки читател може да участва с конкретни предложения за дати, събития и личности, е намерението на Трифон Митев.
Авторът предвидливо в края на книгата е приложил страниците „Моите допълнения“. И е убеден, че местните хора старателно и отговорно ще ги запълнят. Защото още на представянето й бяха дадени конкретни предложения за втората й част.

Информация: вестник Новината

Още новини