Начало Новини Актуално Екозащитници искат да сме турска провинция. 200 на митинг, останалите старозагорци били рая, заявиха оратори

Екозащитници искат да сме турска провинция. 200 на митинг, останалите старозагорци били рая, заявиха оратори

Актуално

По-добре да станем турска провинция, че поне те не допускат да се случват такива неща, призова подполковникът от резерва Христо Китов на митинг срещу обгазяването на Стара Загора. Протестът, организиран от Гражданска инициатива "За чист въздух", събра пред Общината в понеделник вечерта около 200 души.

Това тук са българите, останалите са рая, повтори няколко пъти пенсионираният офицер.
Радетелите за чист въздух наредиха пред Общината карикатури на премиера Бойко Борисов. Ораторите, вече познати с изявите си по екопротестите, заклеймиха като виновници за мръсния въздух Симеон Сакскобургготски, ген. Кольо Колев и министрите от предишното и настоящото правителство. Заради отсъствието им от протеста, обвиниха в безхаберие настоящия и бившия кмет, както и областния управител Йордан Николов.
За пореден път като доказателство, че Стара Загора се замърсява от полигон "Змейово" ораторите посочиха доклада на Добринка Лолова, твърденията в който бяха опровергани и от учените, и от институциите.
Мъглата на 6 август пък била, според екозащитниците, поредното замърсяване на въздуха. Категорично заявиха, че не влажността във въздуха, а военният обект е виновен за нея.
"Всеки ден ни пускат по малко газ", изказа се пред микрофона гражданка и допълни, че скоро с каруци ще се събират умрелите старозагорци от улиците. Който оцелеел обаче, щял да бъде новият месия, заключи ораторката.
Протестиращите заплашиха, че на 22 септември вечерта ще блокират автомагистрала "Тракия".

Информация: вестник Новината

Още новини