Начало Новини Актуално Екопроектите, финансирани от Загорка АД, спестяват енергия

Екопроектите, финансирани от Загорка АД, спестяват енергия

Актуално

Загорка дарителствоСедемте екологични проекта, финансирани за общо над 82 000 лева по дарителската програма на Загорка АД Създаваме по-добро бъдеще, са реализирани успешно и дават очакваните резултати, заяви изпълнителният директор на пивоварната Рууд ван ден Ейнден. Той припомни, че дружеството подкрепя местната общност и институциите от 1995 г., защото е отговорен корпоративен гражданин на Стара Загора.

Не случайно приоритетите на Загорка АД е опазването на околната среда защото имаме амбицията да бъдем зелен пивовар, каза още изпълнителният директор.

Дарителската програма се реализира за втора поредна година чрез публичен конкурс. Постъпили са 20 проекти предложения, одобрени са 7 от тях. Четири проекта са в областта на енергийната ефективност, два - в опазване на водите и един - в сферата на рециклирането.

От ръководството на пивоварната съобщиха, че през 2013 г. дарителската програма отново ще финансира проекти, свързани с опазването на околната среда. Тя ще бъде обявена през февруари-март.

Спечелени проекти
Енергийна ефективност

Проект Мека топлина, реализиран от ЦДГ Патиланско царство - Стара Загора, на стойност 10 100 лева. На покрива на детското заведение са инсталирани слънчеви колектори за топлене на водата за битови нужди. Разходите за електроенергия са редуцирани с над 40%.

Проект Чиста вода - здрави деца, реализиран от спортен клуб по плуване Траяна, на стойност 10 600 лева. В басейна на ЦДГ Светлина - Стара Загора е инсталирано енергоефективно съоръжение за отопление и филтриране на водата. Благодарение на проекта, басейнът функционира отново след 10 години и се посещава от над 100 деца.

Проект Слънчева светлина, реализиран от професионална гимназия по ветеринарна медицина Иван Павлов - Стара Загора, на стойност 22 187 лева.
Инсталирана е соларна система за отопление на водата за битови нужди. Учениците разполагат на ден с около 3 000 литра гореща вода.

Проект Енергийно ефективно читалище, реализиран от читалището в село Шаново, на стойност 10 298 лева. Сменена е дограмата и осветлението с енергоспестяващо.

Рециклиране

Проект Бъде модерен, бъди еко, реализиран от Екоцентър - Стара Загора, на стойност 10 680 лева. Проектът е насочен към подобряване на знанията културата на жителите за разделно събиране на битови отпадъци и отпадъци от опаковки. Осъществени са кампании по почистване на парковете в Стара Загора, със състезателен характер, с доброволно участие на ученици. В рамките на проекта и по идея на Граждански клуб ЛИПА е облагородено пространството около Стария чинар в парк Бедечка. Дървото и теренът около него ще се поддържа от клуба. Изработени са и 1 000 екоторбички за многократна употреба с логото на проекта и на Загорка АД.

Опазване на водите
Проект Водата - символ на Старозагорските минерални бани, реализиран от читалище Христо Ботев, на стойност 12 288 лева. Паркът е почистен с доброволния труд на жителите на селото. Подменени са спортните съоръжения, подобрена е инфраструктурата около езерото, почистени са шадраваните, монтирани са къщички за птици и са поставени информационни табели за повишаване на екологичната културата.

Проект Капка по капка, реализиран от Инер Уил клуб - Стара Загора, на стойност 6 150 лева. Проектът е насочен към спестяване на питейна вода. На една от централните обществени чешми в парк Пети октомври, е инсталирано сензорно управление, благодарение на което се намаляват загубите на вода.

Венета Асенова

ремонт читалище Загорка Стара Загора басейн Загорка Стара Загора минерални бани Загорка Стара Загора парк Загорка Стара Загора Загорка Стара Загора

 

Пресинформация

ПРИКЛЮЧИ ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ПРОЕКТИТЕ ОТ ДАРИТЕЛСКАТА ПРОГРАМА НА ЗАГОРКА АД СЪЗДАВАМЕ ПО-ДОБРО БЪДЕЩЕ

Компанията представи отчет на извършените дейности по реализираните инициативи през 2012

Стара Загора, 13.12.2012

„Загорка” АД представи отчет за извършените дейности по проектите, реализирани в рамките на тазгодишното издание на Дарителската програма Създаваме по-добро бъдеще. В присъствието на медии и представители на НПО, изпълнили проектите и участвали в програмата, бе направен обзор на дарителската инициатива. В началото на май т.г., след провеждането на публичен конкурс, компанията дари общо 82 303 лв. за усвояване в посока околна среда и три основни направления: Опазване на водите, Рециклиране и Енергийна ефективност. С помощта на специално сформирана комисия от представители на общинска и областна администрация Стара Загора, ОДФ – Стара Загора, „Загорка” АД и независими експерти през май бяха отличени общо 7 проекта – 2 в категория опазване на водите, 1 в рециклиране и 4 в енергийна ефективност.
Тазгодишното издание на дарителската програма протече в продължение на 9 месеца, 6 от тях бяха предвидени за изпълнението на дейностите, които протичаха под мониторинга на партньора на „Загорка” АД Обществен Дарителски Фонд – Стара Загора. Крайният срок за финализиране на проектите бе 31 октомври 2012. Така през ноември бе извършен обстоен преглед на всички дейности и направен анализ на реализираното.

Пет от проектите бяха осъществени на територията на град Стара Загора. Дейностите на останалите два се случиха в село Шаново (проект: „Енергийно ефективно читалище” на НЧ „Наука – 1905”) и село Старозагорски бани (проект:  „Водата – символ на Старозагорските бани” на НЧ „Христо Ботев – 1952”). Всички предварително планирани активности, заложени в проектите, бяха изпълнени успешно в рамките на зададените срокове и правила на дарителската програма.

В категория Енергийна ефективност извършените проекти са:
-    Училищно настоятелство при ЦДГ №68 „Патиланско царство” – Мека топлина
-    СНЦ „Спортен клуб по плуване Траяна“ – Чиста вода – здрави деца
-    Училищно настоятелство при ПГВМ „Иван Павлов” – Слънчева вода
-    Народно читалище „Наука – 1905”, с. Шаново – Енергийно ефективно читалище

В категория Рециклиране извършеният проект е:
-    Гражданско обединение „Екоцентър”, Стара Загора – Бъди модерен, бъди еко

В категория Опазване на водите извършените проекти са:
-    НЧ „Христо Ботев – 1952”, с. Старозагорски бани – Водата – символ на Старозагорските бани
-    СНЦ „Инер Уил Клуб” – Капка по капка

След като програмата получи висока оценка многократно през 2011 година, компания „Загорка“ АД е категорична, че ще продължи да развива своето дарителство в дългосрочен план. Фокусът на изданието на програмата Създаваме по-добро бъдеще през 2012 година – опазване на околната среда, отговаря напълно на целите на компанията да реализира своя бизнес отговорно и устойчиво и да бъде най-зеления пивовар в страната.

 

Още новини