Начало Новини Актуално Екополицаи ще проверяват за незаконна сеч в Митрополията в Стара Загора

Екополицаи ще проверяват за незаконна сеч в Митрополията в Стара Загора

Актуално

Днес зам.-кметът на общината Белчо Белчев ще изпрати екополицаите на проверка в двора на Cтарозагорската митрополия. Те ще трябва да установят какви и колко дървесни видове са изсечени. По случая "Старозагорски новини" излезе с публикация "Митрополията оголя" от 9 март, но до вчера не разполагахме с достоверна информация за реакцията на местната власт.

По същата тема няколко дни по-късно информация публикува и в-к "168 часа". Изданието отбелязва, че "... Под триона са попаднали редки растителни видове, като индийска туя, заедно с кипариси, бор и бяла мура". В интервю за вестника пък самият Митрополит Галактион заявява: "Не виждам нищо лошо - направих почистване. Премахнах ненужната дървесина - това е. В джунглата като влезеш, какво правиш - сечеш..."
Дали сравняването на парк Аязмото, в чието начало се намира митрополитският дом, с джунгла е уместно, медията ни не се наема да коментира. Оголеният югоизточен край на парцела обаче е факт. Сечено е наред и сега сградата, която беше потънала в зеленина, се вижда ясно от ул. "Августа Траяна". Факт е и че зад оградата кипи строителна дейност, правят се тераси.
Проверка през оградата е правил и старши-експерт "Озеленяване" Велина Симеонова. Тя също е констатирала поголовната сеч, въпреки че в Общината няма постъпило заявление за изсичане на дърветата, пише вестник Старозагорски новини.
Специалисти са на мнение, че оголването на двора е в нарушение на Закона за териториалното селищно устройство. В чл. 51, ал. 4 дословно е записано: "В населените места се забранява да се отсичат или изкореняват дълготрайни декоративни дървета, както и дървета с историческо значение, независимо от собствеността им. Такива дървета могат да се отсичат или изкореняват само по изключение - когато това безусловно се налага - при условията и реда, посочени в правилника за приложение на този закон."
Много старозагорци са възмутени от ставащото в двора на Митрополията. Какви щети са нанесени там, ще установява екополицията. А ако пък законът бъде приложен, наложените глоби ще бъдат първите по рода си в историята на Старозагорската митрополия.

Още новини