Начало Новини Актуално Екопещи за 3 млн. лева строят в Прогрес

Екопещи за 3 млн. лева строят в Прогрес

Актуално

Прогрес

Над 3 млн. лева ще вложи старозагорският леярен завод Прогрес за изграждането на нови екологични пещи за топене на чугун, съобщи изпълнителният директор инж. Славин Янакиев. Около 2,6 млн. лева са финансиране по спечелен проект по Програма Зелена енергия, останалите са собствени средства. С новите съоръжения ще се намали годишният разход за електроенергия в предприятието с 12 - 15%.

Миналата година беше най-силната за предприятието, постигнахме оборот от 24 млн. лева, надяваме се и тази да е добра, споделя инж. Янакиев. Кризата преодолели още преди две години, когато се насочили в работа по заготовки. Мениджърският екип взел решение за специализиране в производството на сложни отливки.
„Те са по-скъпи, но не се влияят от динамиката на пазарите“, обяснява изпълнителният директор. Това било амбициозна задача, която изисква инвестиции в машини за повишаване на качеството и контрола на отливките. Въпреки трудностите обаче, успели да се справят.

В момента се произвеждат едни от най-сложните отливки за хидравлика за световноизвестни фирми като Бош Рексрот, Казапа, Интерпъмп хидравлик и др. Работи се и за традиционните партньори на вътрешния пазар като казанлъшките М+С Хидравлик, Капрони и др.

За 2011 г. държим 12% от всички доставки на отливки за Бош Рекстрот, което означава над 1 млн. евро оборот“, казва инж. Янакиев. Продължава обаче търсенето на нови пазари за декоративни отливки - осветителни стълбове, градински пейки и чешми.

Продукти на Прогрес вече заминават за пазарите в Мароко, Саудитска Арабия, Русия, Украйна. Сега се водят преговори и за Ирак.

В Мароко, например, осветителните стълбове се поставят на чисто нови булеварди, разказва изпълнителният директор.

Има още много неизползвани възможности за търговски отношения, споделя Янакиев. След последната визита на старозагорската Търговско-промишлена палата в Самара, станало ясно, че там не са забравили българските стоки и могат да се възобновят връзките между двата побратимени града. Друг добър вариант е Бразилия - четвъртата икономика в света. Фактът че, Дилма Русеф има български корен, може да помогне много България да стане неин икономически портал за Европа.

Ние и сега работим за предприятие на Бош Рекстрот там“, уточнява инж. Янакиев.

В момента работят 400 души, които имат сериозни социални придобивки, между които безплатна храна и допълнително здравно осигуряване. През миналата година 95% от работниците и служителите са преминали шестмесечно специализирано обучение, финансирано от Програма Развитие на човешките ресурси.

Информация: вестник Новината

Още новини