Начало Новини Актуално ЕКОПАК реализира успешна национална кампания Архитекти на бъдещето

ЕКОПАК реализира успешна национална кампания Архитекти на бъдещето

Актуално
Стара Загора

ЕКОПАК България АД обяви резултатите от национална информационно-образователна кампания за мотивиране на гражданите за участие в системите за разделно събиране на отпадъци от опаковки, под наслов Архитекти на бъдещето. Кампанията се състоя от  7 октомври до 13 ноември. в 6 областни центрове на страната – Русе, Добрич, Варна, Бургас, Стара Загора и Плевен.

Там бяха разположени ЕКО шатри, където три равни по големина сектора на територията на шатрата  символизираха 3-те типа отпадъци от опаковки. Син – за хартия, жълт – за пластмаса и метал, и зелен – за отпадъци от стъкло, съобщиха от пресцентъра на дружеството.
На пресконференцията бяха представени уникални експонати изработени изцяло от трите вида отпадъци. Те бяха изложени и в ЕКО шатрите във всички градове, в които се провеждаше кампанията. Бяха показани ЕКО домовете, изрисувани от деца от градовете, в които бе проведена кампанията.
По време на кампанията специалният екип от консултанти на ЕКОПАК посрещна над 35 000 души за целия период на активността, като ги информираше за целия процес на рециклиране, а основна атракция както за по-възрастните, така и за най-малките „архитекти на бъдещето” представляваха уникалните експонати изработени изцяло от трите вида отпадъци. Над 50 детски градини и училища организираха за своите възпитаници посещение в ЕКО шатрата.
Тодор Бургуджиев, изпълнителен директор на Екопак България АД отговори на въпросите на журналистите, свързани с проблемите с разделното събиране на битовите отпадъци, разясни на присъстващите постигнатите резултати, добрите практики и бъдещите цели на компанията. Той даде отлична оценка на кампанията и сподели намеренията на ЕКОПАК да проведе отново инициативата „архитекти на бъдещето” и през следващата 2011 г.
Журналистите, които присъстваха на пресконференията, получиха специални подаръци - коледни украшения от картонени и метални опаковки, изработени от децата от АВС KinderCare Centre в София. Те бяха пример, че отпадъците трябва да бъдат изхвърляни разделно и че с тях може да се създаде нещо красиво и полезно.
До края на месец  ноември 2010г., от рециклирани отпадъци и опаковки  са спасени  323 000 дървета, спестени са 54 млн.квч. електроенергия, 891 млн. литра питейна вода, 69 600 барела петрол, намален  е обема на депонираните отпадъци  на градските депа  с 111 400 куб. метра.

За ЕКОПАК
ЕКОПАК България АД е първата лицензирана организация за оползотворяване и рециклиране на масово разпространени отпадъци от опаковки в България. Регистрирано по Търговския закон като акционерно дружество без право да разпределя печалба и не използва услуги от своите акционери и клиенти. Набраните приходи от вноски за оползотворяване се инвестират в изграждане на системи за разделно събиране в общините, сортиращи инсталации и техника за събиране и транспортиране на отпадъците от опаковки, а отпадъците се предават за рециклиране и оползотворяване.
От създаването си през 2004 г. ЕКОПАК е единственият представител на България в Pro Europe – европейската организация на компаните за оползотворяване на отпадъците и споделя опита на 32 водещи европейски организации с тази дейност. ЕКОПАК единствена притежава правата за страната ни за търговския знак „Зелена точка” – най-широко прилаганият търговски знак в света.
ЕКОПАК е избрала най-масово използваната в Европа и ефективна система от 3 цветни контейнера: син - за хартия  и картон, жълт - за пластмасови и метални опаковки, и зелен - за стъкло. Тази система се основава на максимално разделяне на отпадъка от първоизточника, т.е. още в домакинството, офиса или магазина. Това гарантира събирането на по-голямо количество годни за рециклиране отпадъци от опаковки. Освен висока чистота на суровините, три-контейнерната система дава възможност за разумна себестойност на сепарирането им.
ЕКОПАК разчита много на грижата на хората за околната среда и съпричастността им към системите за разделно събиране на отпадъците от опаковки. Организацията откри безплатна Зелена телефонна линия: 0 800 1 5253 за въпроси, коментари и сигнали на гражданите за нередности при употребата на контейнерите и извозването на отпадъците от опаковки.
Специално за журналистите децата от АВС KinderCare Centre направиха коледни украшения от картонени и метални опаковки. Това е начин да намомнят на големите, че не само децата трябва да знаят, че отпадъците трябва да се изхвърлят разделно. 

Стара Загора Стара Загора Стара Загора Стара Загора

Още новини