Начало Новини Актуално Еколози спасиха неми лебеди

Еколози спасиха неми лебеди

Актуално

Седем бедстващи неми лебеда, намерени по Южното Черноморие, постъпиха в Спасителния център за диви животни в Стара Загора, съобщи ветеринарният лекар в лечебницата д-р Христина Клисурова.

Птиците били открити в края на миналата седмица край Свети Влас, Поморие и Созопол, след получени сигнали в Регионалната инспекция по околната среда и водите - Бургас. Лебедите били временно настанени във волиерата в Природозащитен център Пода, докато екип на Зелени Балкани не ги извозил до Спасителния център в Стара Загора.
Птиците постъпиха при нас без наранявания, но крайно изтощени от продължително гладуване. Заради замръзването на водоемите за тях става все по-трудно да намират храна и състоянието им все още е тежко. Въпреки положените от нас грижи, три от лебедите не успяха да оцелеят. Сега продължаваме да се борим за живота на останалите и им оказваме необходимата помощ с храна и медикаменти, коментира д-р Клисурова.
Немите лебеди са най-разпространеният вид лебеди, зимуващ по Черноморието. Те са защитени от Закона за биологичното разнообразие, който забранява всички форми на умишленото им улавяне или убиване, преследване и обезпокояване, унищожаване и вземане на яйцата им или увреждане на местообитанията им.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини