Начало Новини Актуално ЕК ще подкрепи финансово България за борбата против шапа

ЕК ще подкрепи финансово България за борбата против шапа

Актуално
Финансова подкрепа заради шапа

Несъмнено ще получите финансова и техническа подкрепа от Европейската комисия за борбата против шапа. Това съобщи Кийт Симптън, ръководител на мисията на ЕК, която е на посещение в България, във връзка с шапа на среща с български ветеринари в Министерство на земеделието и храните (МЗХ).

На срещата европейските експерти изложиха своя доклад, който  проследява последователно събитията от констатираната първа положителна проба през декември миналата година до момента, съобщиха от пресцентъра на земеделското министерство. Те поздравиха българските си колеги за бързите и адекватни реакции и предприети мерки за овладяване от разпространението на заразата във вътрешността на страната и за опитността им при залавяне и изследване на диви прасета в района. Експертите призоваха българските си колеги към засилване на наблюденията над домашни животни и незабавно пристъпване към регистрация и идентификация на животните от засегнатите райони. Призоваха също и към обмисляне на евентуален план Б, който да включва ваксинация на домашните животни.
В срещата участваха председателят на Регионалното бюро за югоизточна Европа на Световната организация по здравеопазване на животните /OIE/ проф. Никола Белев, съветникът на министъра д-р Хинрих Майер-Жерболе, генералният директор на Националната ветеринарномедицинска служба д-р Йордан Войнов, директорът на дирекция „Здравеопазване на животните и безопасност на храните” в МЗХ д-р Венцеслава Тасева, ветеринари и експерти.

Още новини