Начало Новини Актуално ЕК пусна парите по още две оперативни програми

ЕК пусна парите по още две оперативни програми

Актуално

Европейската комисия (ЕК) е освободила замразените средства по още две оперативни програми за България. Това съобщи в Брюксел премиерът Бойко Борисов. Страната вече ще може да се възползва от пари по оперативните програми Административен капацитет (ОПАК) и Околна среда. Единствената блокирана програма остава Човешки ресурси.

Премиерът каза, че днес е станала ясна съдбата на ОП Административен капаците, чийто бюджет е 123 млн. евро. Той припомни, че и за нея през 2008 г. и през 2009 г. са отказвани мерките за съответствие на България, а сега всичко, което е трябвало да направим, е в съответствие с чл. 58-62, предаде econ.bg.
Шестата от седемте спрени програми - много важна, по която действително има голямо притеснение - Оперативна програма Околна среда. 2008 г. ни спират, 2009 г. ни спират. През 2010 г. за 1,466 млрд. евро казват, че предадените документи за оценка на съответствието са приемливи и следователно е на мнение, че системите за управление и контрол са в съответствие с разпоредбите на чл. 58-62, каза премиерът, цитиран от Dariknews.bg.
По-рано днес по време на пресконференция в Министерството на финансите вицепремиерът и ресорен министър Симеон Дянков потвърди, че ЕК е изпратиал положителна оценка за съответствие по ОПАК, предаде Агенция Фокус. По думите му това е един много голям успех за страната.
Административен капацитет е най-добре усвояваната оперативна програма у нас. 21% са изплатените до този момента средства от общия ресурс на програмата от Европейския социален фонд (ЕСФ), стана ясно още по време на събитието.
173 са приключилите проекти по ОПАК, около 40 % от средствата, отпуснати от ЕСФ, са договорени. 50 са изпълняващите се до момента договори по програмата, 253 сключени договор за 139,7 млн. лв.
Реално изплатените суми са 74,5 млн. лв., като 27,3 млн. лв. са авансовите плащания, 38 млн. лв. са междинните и 8,8 млн. лв. окончателни плащания.
Припомняме ви, че вчера стана ясно, че ЕК е дала положителна оценка за съответствие на още две оперативни програми - Транспорт и Конкурентоспособност. Преди това във вторник стана ясно, че Брюксел е дал дала положителна оценка за съответствие и за оперативните програми Регионално развитие и Техническа помощ.

Още новини