Начало Новини Актуално ЕК предлага намаляване на улова на цаца и калкан в Черно море

ЕК предлага намаляване на улова на цаца и калкан в Черно море

Актуално
Стара Загора

Европейската комисия (ЕК) направи своето предложение за възможностите за риболов в Черно море за 2011 година, което ще бъде обсъдено на предстоящия Съвета по рибарство през декември, съобщи Рибарство.ЕС в седмичния си информационен бюлетин.

В разпространено съобщение до медиите ЕК изтъква, че резултатите от последните научни изследвания в Черно море показват лошо състояние на запасите от калкан и цаца. Това кара ЕК да предложи намаляване на допустимите улови за двата вида. Данните за калкана сочат, че положението не се подобява, популацията е намаляла значително и е подложена на риболов превишаващ допустимите норми. Препоръката на учените е да се запази използването на запаса на най-ниското възможно ниво, за да му се позволи да се възстанови.
Въз основа на тази препоръка Комисията предлага намаляване с 25% на общия допустим улов (ОДУ), от 96 тона за 70т за калкана. Научните доказателства за състоянието на запаса от цаца карат Комисията да предложи 25% намаление на общия допустим улов от 12 750 тона до 9 563 тона и за този вид.
Комисията отчита международното измерение на рибарството в Черно море и продължава да поставя силен акцент върху регионалния подход в управлението на риболова. Комисар Мария Даманаки вече започна този диалог с Турция и Русия по време на посещенията си в Истанбул и Москва по-рано тази година.

Още новини