Начало Новини Актуално ЕК поиска точна оценка на щетите за българската икономика вследствие протестите на гръцките фермери

ЕК поиска точна оценка на щетите за българската икономика вследствие протестите на гръцките фермери

Актуално

За предварителна оценка на икономическите последици от блокадите на границата между Гърция и България през 2010 г., Европейската комисия е поискала от българската страна да представи възможно най-точна и пълна информация, която да обхваща посочените по-долу въпроси.

Поканват се всички български фирми, претърпели загуби от блокадите, да предоставят в ресорните министерства в срок до 3 февруари т.г. данни за претърпените щети с всички необходими доказателства, съобщиха от пресцентъра на външното министерство.

По възможност материалите следва да бъдат на английски език. Индикативна времева рамка на проблема: кога е започнал, колко дълго продължава.
Географско разположение на проблема: кои гранични пунктове са били засегнати, кои други транспортни центрове (напр. пристанища) са били блокирани и др. Добре би било да бъда представена карта на тези населени места. Възможно ли е било отклонение на трафика по други маршрути.
Статистически преглед на видовете продукти, които не могат да бъдат транспортирани от и за България като пряк резултат от блокадата.
Статистическа оценка на икономическите загуби и пропуснати ползи, причинени от спада в трансграничната търговия като директен резултат от блокадите, в сравнение със същия период на 2008 г. и 2009 г.
Статистическа оценка на въздействието не само върху директния стокообмен от България за Гърция и от Гърция за България, но също и към друг член на съюза или трети държави (напр. България-Италия през Гърция) като пряк резултат от блокадата.
Ако е възможно оценка на икономическото въздействие на блокадите по икономически сектори (въздействие върху търговията, туризма, земеделието, фирми за превоз и др.).

 

Още новини