Начало Новини Актуално ЕК поддържа негативното си мнение за управлението на фондовете у нас

ЕК поддържа негативното си мнение за управлението на фондовете у нас

Актуално

Повечето европейски фондове остават в позиция "изчакване" когато става въпрос за България поради слабия контрол на разпределението на средствата и купищата последвали нередности, казва специален доклад на ЕК, цитиран от EUobserver.


Документът от 17 страници посочва, че същите проблеми, които доведоха до спирането на средствата от фондовете за България през миналата година, се забелязват що се отнася до регионалното развитие и селското стопанство – конфликт на интереси, липса на политическа воля за справяне с нередностите, измами и липса на ефективен контрол и надзор, предаде econ.bg.
С всяка нова програма, финансирана с европейски средства, ЕК не пропуска да припомня важността на "научените от минали грешки уроци”. Всички национални програми, за чието изпълнение са необходими над 3 млрд. евро от структурните фондове през периода 2007-2009 година, са "на два пъти отхвърлени от ЕК” поради "несъвършенства" на системата за контрол и "липсата на последователност между счетоводните ревизии и крайното одитно мнение”. Поради тези причини нивото на усвояване на европейските фондове у нас е твърде ниско – едва 33% от т.нар. предприсъединителни фондове на стойност 1.3 млрд. евро са усвоени, а 109 млн. евро са замразени. От 1.03 млрд. евро, които бяха определени за България по регионални и инфраструктурни проекти, само 288 млн. са предплатени и няма да се отпускат повече преди националните програми да бъдат одобрени от Брюксел. Отделно ЕК е открила някои случаи на измама и е поискала от България да спре определен брой проекти.
Като допълнителна мярка ЕК ще прави проверки "на терен" по отношение на България и дали българските власти са изпълнили европейските препоръки и едва тогава ще се отпускат европейски средства.
Оценката на България спрямо Румъния е по-лоша въпреки политическата криза при северните ни съседи и изглежда Букурещ се е справил по-добре от София през периода 2007-2009 година. От общо 3 млрд. евро предприсъединителни фондове Румъния не е усвоила само 169 млн. евро.

Още новини