Начало Новини Актуално ЕК отпуска 2.3 млрд. евро за енергийни проекти

ЕК отпуска 2.3 млрд. евро за енергийни проекти

Актуално

Европейската комисия междусистемна ще осигури 45 млн. евро за газовата връзка България - Гърция, 8.929 млн. за газовата връзка между България и Румъния, както и до 200 млн. евро за тръбопровода Набуко, в който ще участват Австрия, България, Германия, Унгария и Румъния. Това реши днес ЕК, която одобри 43 мащабни енергийни проекта.

С днешното решение на Общността се отпускат общо 2,3 млрд. евро за енергийни проекти. Те се разделят, както следва: 910 млн. евро за 12 проекта за свързване на електроенергийни системи и 1390 млн. евро за 31 проекта за изграждане на газопроводи, предаде econ.bg. ЕС ще съфинансира до 50% от тези проекти, като по този начин ще допринесе за увеличаване с максимум 22 млрд. евро на инвестициите в частния сектор.
Това е второто финансово решение в рамките на пакета за икономическо възстановяване, който възлиза на почти 4 млрд. евро, както и най-голямата сума, отпускана до момента от ЕС, за изграждането на енергийна инфраструктура.
Одобрените проекти за изграждане на електроенергийна и газопроводна инфраструктура са показателни за енергийните приоритети на ЕС. Те включват нуждата от изграждането на по-добри взаимосвързани системи в държавите-членки на ЕС, както и да се намали изолацията на по-отдалечените райони, като например трите балтийски държави, Ирландия и Малта.
Тези инвестиции ще допринесат за насърчаването на заетостта и ще позволят на голям брой малки предприятия в строителния сектор и сектора на услугите да оцелеят.  Те ще осигурят по-надеждни доставки на енергия за милиони потребители, особено в случай на кризисна ситуация с доставките, информира Европейската комисия.

Още новини