Начало Новини Актуално ЕК ни глобява с 49 млн. лв. за неправомерни плащания за кампания 2008

ЕК ни глобява с 49 млн. лв. за неправомерни плащания за кампания 2008

Актуално

В Министерство на земеделието и храните е получено писмо от Главна дирекция „Земеделие и развитие на селските райони” на Европейската комисия, с което България се уведомява, че ще бъде санкционирана с 49 млн. лв. за нарушения при кампанията за директните плащания на единица площ за земеделските производители през 2008 г., предаде пресцентърът на земеделското министерство.

Причината за глобата са установените застъпвания на площи, както и проблеми с процедурата по избор на изпълнител на ортофотокартата на земеделските земи. Всъщност Eвропейската комисия стартира процедура по наказание за 24 543 106 евро от средствата за директни плащания на единица площ за 2008 г., уточни министърът.
Средствата ще бъдат удържани от предстоящите плащания за земеделските производители по кампанията за 2010 г. Ще обжалваме решението на ЕК в законовия едномесечен срок с цел да намалим санкцията, заяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов.
Преди месец  с друго писмо Европейската комисия уведоми страната ни, че ще бъде санкционирана с други 20 млн. лв. за нерегламентирано изплащане на субсидии за кампанията за 2007 г. 

Още новини