Начало Новини Актуално ЕК ни дава 300 милиона евро допълнително за АЕЦ Козлодуй

ЕК ни дава 300 милиона евро допълнително за АЕЦ Козлодуй

Актуално

ЕК ни дава 300 милиона евро допълнително за АЕЦ Козлодуй. Това обяви пред БНР министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, който е в правителствената ни делегация в Брюксел. Той допълни, че все още не се знае откъде ще дойдат тези пари, но най-вероятно от Европейския фонд за възстановяване на икономиката.

В ЕК има голяма подкрепа за това, което се върши в момента в страната ни, голяма е надеждата, голямо е усещането, че България върви към промяна, заяви министърът на регионалната развитие Росен Плевнелиев след срещата на българските министри със заместник-шефа на Европейската комисия и отговарящ за предприемачеството и промишлеността Гюнтер Ферхойген и с комисаря Павел Самецки, отговарящ за регионалната политика, предаде БТА, цитирана от actualno.com.
Според Плевнелиев правителството ни е направило огромна стъпка напред в отношенията с Брюксел по отношение на комуникацията и прозрачността. Парите не са най-важното, а правото да бъдем третирани като всички останали, затова посланието ни беше, че разчитаме на подкрепата на ЕК, подчерта министърът. Той допълни, че в Брюксел са напълно наясно за извършеното досега.
От българските министри най-много е говорил Росен Плевнелиев за строителството на магистрала Тракия и реформата в Национална агенция Пътна инфраструктура. Министър Плевнелиев е посочил, че в новите тръжни процедури няма да има политическа намеса и дискриминационни условия, а българските и чуждите фирми ще бъдат третирани еднакво. Това е музика за моите уши, казал еврокомисарят Самецки, съобщиха участници в срещата, цитирани от БГНЕС.  
Комисар Самецки си отбелязал искането на българските министри за удължаване на срока на програма ИСПА, както и техния ангажимент да бъдат ускорени проектите чрез нова координираща система, заяви по-късно говорителят Денис Абът.
Представителите на ЕК изразили опасения от липса на приемственост и последователност в управлението на еврофондовете в България. Комисар Самецки подчертал, че реформите трябва да се случват в стабилна среда и без да се травмира администрацията.
Опасенията бяха свързани с усещането за революция в системата, но ние категорично успяхме да го парираме и да докажем, че сме правителство, което ще добави стойност към изграденото и бяхме разбрани правилно, отбеляза по този въпрос министър Росен Плевнелиев.

Още новини