Начало Новини Актуално ЕК иска сдружения на земеделски производители да раздават държавните помощи след 2014 г.

ЕК иска сдружения на земеделски производители да раздават държавните помощи след 2014 г.

Актуално
Мирослав Найденов

Европейската комисия иска в новия програмен период след 2014 г. сдруженията на производителите да разпределят държавните помощи в различните сектори на земеделието. Това обяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов при посещението си на зеленчуковата борса в село Карнарово, община Петрич. В България липсват такива сдружения, каза той.

Според него при това положение след 2014 г. можем да губим средства, защото няма да има кой да ги разпределя. Министърът обясни, че ще се направи пилотен проект за създаването на сдружение на зеленчукопроизводителите в Петричко. „Ако имате сдружение ще предавате по голям обем продукция, съобщиха от земеделското министерство. Така може да договаряте по-високи цени и да продавате директно на хранителните вериги и да прескочите търговците – посредници”, каза министър Найденов.

Допълнително производителите в сдружение могат да договарят по-ниски цени на горивата, торове, препарати и други. Министърът подчерта, че се отпускат европейски средства на 100% за издръжка на сдружението, за офис, техника и други. Докато продължавате да сте дребни производители няма как да се борите с търговците, прекупвачите и веригите, обясни още той. 

Още новини