Начало Новини Актуално ЕК: Има нужда от допълнителни реформи в съдебната система на България

ЕК: Има нужда от допълнителни реформи в съдебната система на България

Актуално

Българските власти са положили значителни усилия в започването на много важни инициативи имащи за цел подобряването на имиджа на страната, посочиха от ЕК при представянето на междинния доклад за България по механизма за проверка и сътрудничество. Според ЕК са постигнати слаби резултати при преследването на представителите на организираната престъпност.

Има напредък в правната реформа реформа в страната– направени са множество инспекции на магистрати и съдилища, но резултатите все още не могат да бъдат оценени, предаде Агенция Фокус.
Значителни забавяния по някои дела. Обвинения в корупция в съдебната система се отразяват негативно на имиджа на страната и пречат на напедъка на страната.
Според ЕК има постигнат напредък в борбата срещу корупцията. Правителството е създало съвместни екипи за борба с корупцията и организираната престъпност. Като положително развитие се оценяват реформите в НАП и Агенция Митници.
От ЕК разкритикуваха липсата на произнесена присъда за високопоставен участник в структурите на организираната престъпност.
В заключение от ЕК коментираха, че остава да бъде свършена много работа, както от българското, така и от румънското правителства. Като най-належащи за България от Брюксел посочват реформите в правосъдната система на страната.

Още новини