Начало Новини Актуално Ей И Eс хвърля всички сили за пускане на централата в Гълъбово във възможно най-кратки срокове

Ей И Eс хвърля всички сили за пускане на централата в Гълъбово във възможно най-кратки срокове

Актуално
Ей И Ес Гълъбово AES

На 21 март Ей И Ес прекрати договора си с Алстом Пауър за изграждането на ТЕЦ Ей И Ес Гълъбово, следвайки продължителните трудности със завършването и пускането в експлоатация на централата в рамките на предварително договорените срокове. След като поеме довършителните работи в свои ръце, Ей И Ес възнамерява в най-кратки срокове да проведе последните тестове и изпитания, необходими за получаването на разрешително за въвеждането на централата в експлоатация.

Това ще бъде окончателната стъпка от дългия и сложен процес по пуска на ТЕЦ Ей И Ес Гълъбово, който е основно приключен. Инвестицията на Ей И Ес в България е от изключителна важност за компанията и Ей И Ес ще хвърли всички сили за успешното пускане на централата в търговска експлоатация във възможно най-кратки срокове, заяви главният ръководител на компанията в България Питьр Литгоу, цитиран от вестник Национална бизнес поща.

Алстом Пауър бе избран за изпълнител на ТЕЦ Ей И Ес Гълъбово през 2006 г. в резултат на проведен международен търг. Изпълнителят пое задължението да проектира, оборудва и построи основните мощности на централата. Двата блока трябваше да бъдат завършени през 2009 г., но поради проблеми от разнороден
характер, с които Алстом Пауър се сблъска в процеса на осъществяване на проекта, двете страни по договора се споразумяха да отложат окончателния пуск на мощностите за края на 2010 г. Тъй като централата не бе завършена и пусната в търговска експлоатация до тези по- късни дати, Ей И Ес взе решение сам да завърши въвеждането в експлоатация на блоковете на централата, съобщават от американската компания.
ТЕЦ Ей И Ес Гълъбово е първата голяма електрическа централа, която се строи в България за последните двадесет години. Проектът също така е най-голямата еднократна инвестиция на зелено, правена някога в страната, и е ключов както за енергийната система и независимост на България, така и за инвеститора, изтъква се в прессъобщението на Ей И Ес.

В същото време на 22 март Лили Младенова, началник на дирекция Електроенергетика в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), каза, че с 3% по- скъп ток плащат българите в момента само заради одобрените цени на електроенергията от американската ТЕЦ AES Гълъбово. В цената на тока, който се заплаща от всички потребители у нас, е включено това оскъпяване от юли миналата година, но американската централа все още не работи. Заради забавянето американското дружество плаща неустойки на НЕК, а заради по- високите одобрени цени общественият доставчик има по-висок приход. Според председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев, незаслужените приходи на НЕК ще бъдат коригирани с новите цени на тока от юли.

Още новини