Начало Новини Актуално Ей И Ес Гео Енерджи - ветроенергиен парк Свети Никола получава награда Инвеститор на годината в област енергетика

Ей И Ес Гео Енерджи - ветроенергиен парк Свети Никола получава награда Инвеститор на годината в област енергетика

Актуално

Eй И Ес Гео Енерджи - ветроенергиен парк „Свети Никола” получи награда на Българската агенция за инвестиции Инвеститор на годината в област енергетика. За четвърта поредна година агенцията отличава компаниите, осъществили инвестиционни проекти с най-голям принос в различни сфери на българската икономика и устойчивото развитие на обществото.

Ей И Ес Гео Енерджи е съвместно дружество между корпорация Ей И Ес (NYSE: AES), американска енергийна компания, която е и най-големият инвеститор в България, и Гео Пауър , българо-германска компания.

Ветроенергийният парк „Свети Никола” ще удвои ветроенергийните мощности на България и ще стане най-големият парк в Югоизточна Европа с пускането му в експлоатация, което се очаква в първото тримесечие на 2010 г. Разположен на територията на община Каварна, ветроенергийният парк „Свети Никола” разполага с 52 вятърни турбини с обща инсталирана мощност от 156 мегавата.  
Г-н Питър Литгоу, Мениджър на Ей И Ес България, заяви:  “За нас е изключителна чест да получим тази престижна награда. Ветроенергийният проект „Свети Никола” е доказателство, че инвестициите във възобновяема енергия могат да допринесат за икономическия ръст на България, като същевременно оказват подкрепа и за устойчивото развитие на страната.”

Ветроенергийният парк „Свети Никола” допринася за икономическото оживление и за устойчивото развитие на региона. Ей И Ес Гео Енерджи инвестира в различни социални и екологични инициативи чрез програмата си за корпоративна социална отговорност и оказва подкрепа на местния бизнес чрез договори на стойност от около 40 млн. eвро,  подписани с български подизпълнители. По време на изграждането на проекта бяха създадени 250 работни места, а щом паркът бъде пуснат в експлоатация, ще бъдат осигурени около 20 постоянни работни места.

Проектът покрива  изцяло екологичните и социални стандарти  на финансиращите институции – Европейската банка за възстановяване и развитие и Международната финансова корпорация, някои от които са значително по-високи от изискванията на европейското законодателство.  

За  Ей И Ес и Гео Пауър

Ей  И Ес е водеща компания за производство на електроенергия в световен мащаб, която осъществява широк спектър дейности в сферата на традиционните и алтернативни източници на енергия и допринася за развитието на енергийния сектор и напредъка на редица пазари. До момента компанията е разгърнала дейността си на територията на 29 държави на 5 континента. Ей И Ес произвежда над 43 000 MW електроенергия в цял свят и осигурява над 28 000 работни места. До момента компанията разполага с 1,173 MW инсталирани ветроенергийни мощности в САЩ. Още 212.5 MW са в процес на изграждане в Европа.

В България компанията работи по два мащабни проекта  – изграждане на нова 670MW мощност  “Ей И Ес Гълъбово” на стойност 1.3 милиарда евро в община Гълъбово и ветроенергиен парк „Свети Никола” 156 MW в община Каварна на стойност 270 млн. евро. Ей и Ес е най-големият инвеститор в България до момента.

От август 2006 г. Ей И Ес е в партньорски отношения с Гео Пауър - българо-немска компания, създадена през 2003 г. с цел развитие и реализация на инвестиционни проекти в областта на екологията и възобновяемите енергийни източници.

Още новини