Начало Новини Актуално Ей И Ес Гълъбово е в период на активни тестове преди пуска си

Ей И Ес Гълъбово е в период на активни тестове преди пуска си

Актуално
Рой Рийд

Когато има голяма централа като тази, настройването на машините за определен вид гориво отнема време. Забавянето спрямо предварителните ни желания за реалния старт на работата се дължи на стиковането на съоръженията, а не на хората, нито на технологията, която се е доказала като надеждна, казва Рой Рийд, директор на Ей И Ес Гълъбово.

- Г-н Рийд, преди дни американският посланик Джеймс Уорлик заяви, че AES иска да построи в България най-голямата електрическа централа за слънчева енергия в Европа - с мощност от 80 мегавата. Вашата компания е готова да инвестира у нас нови 400 млн. долара за построяване на това съоръжение. Бихте ли разкрил подробности?
- Ние се интересуваме от много видове инвестиции. Притежаваме един вятърен парк, на път сме да строим и соларен.

- С какво България Ви харесва за бизнес?
- В България ни е спокойно и удобно. Разбираме бизнес средата тук. Но начинът, по който аз виждам нещата, е такъв, че ПЪРВО AES СЕ СТРЕМИ ДА ПРИКЛЮЧИ С ПРОЕКТИТЕ, КОИТО ИМАМЕ В МОМЕНТА Те да заработят нормално, на работни обороти, което е естествено за всеки инвеститор - преди да започне да инвестира в друг проект, да приключи настоящите. Но сме отворени за нови проекти.

- Докъде сте с пуска на централата AES Гълъбово?
- Проектът е на финала. Пропуснахме датата 15 септември, но този срок бе една агресивна амбиция. Ако нещата бяха минали по перфектния начин щяхме да го спазим, но в момента имаме няколко проблема, свързани с пусково-наладъчни работи. Пускаме централата, правим тестове, настройваме процеса на изгаряне на въглищата. Най-добрият начин да го опиша е като кажа, че централата трябва да мине период на тестове. Имаме известни проблеми да преминем някои от тях. Централата работи с големи количества лигнитни въглища - ИЗПОЛЗВАМЕ 1000 Т НА ЧАС ПРИ РАБОТА НА ПЪЛЕН ТОВАР. Това е много материал, големи машини, които мелят този материал, вкл. мелници, вентилатори и т. н. Опитваме се да настроим всичкото това оборудване, за да получим изгаряне по най-добрия начин. Да се настроят машините отнема време. Имаме проблеми с пусково-накладъчните операции и по най-фините настройки на централата преди да я приемем като готова. Тя работи и в момента, работила е и на пълен товар, но преди да я приемем като готова, трябва да се премине успешно през всички тестове.

- Кога като дата ще се случи това?
- Не мога да кажа. В момента сме на поне един месец време преди да се случи, но може да стане и по-скоро, или пък по-късно от този месец. ПРИЕМАНЕТО НА КЛЮЧОВЕТЕ ЩЕ Е ПРЕДИ КРАЯ НА 2010 Г. Но голямата церемония по официалното откриване ще е по-нататък, може би догодина - през януари или през пролетта. Това е въпрос на доуточнение.

- Причината за забавянето човешка грешка ли е?
- Когато има голяма централа като тази, настройването на машините за определен вид гориво отнема време. Бих казал, че е повече въпрос на настройки -центровки, не са хората. Не е и технологията, която се е доказала. Става въпрос за настройките. Да добиете усещане колко голямо е това оборудване ще кажа - ЕДИН ОТДЕЛЕН ЕЛЕМЕНТ ОТ ОБОРУДВАНЕТО ТЕЖИ НАПРИМЕР 40 ТОНА. Когато настройваш нещо толкова голямо, изпълняването на центровките отнема време.

- Непредвидимо ли е във времето?
- Гледа се как е било при други централи, но лигнитните въглища имат определени характеристики. Централата започва да работи и постепенно се настройва. След като приключим, ще работи 15 години. Ако искаме, и сега можем да приемем централата, но искаме да стане по добрия, правилен начин.

- Изненадите по проекта?
-  Имаше няколко, свързани с нормативните уредби в България. Например по отношение на ПРИЕМАНЕТО НА РАЗРЕШИТЕЛНОТО НИ ЗА РАБОТА. Свързано е със съоръженията с повишена опасност. Когато строиш подобна централа, това са страшно много съоръжения, които работят под високо налягане. Те трябва да се тестват и е направено. Но пропуснахме една клауза в нормативната уредба, която изисква регистриране на оборудването в период от 12 месеца след теста. Тези 12 месеца изминаха и трябва да правим повторно тестване на оборудването. Грешка от наша страна - пропуснали сме това изречение и сега ЧАСТ ОТ ОБОРУДВАНЕТО ТЕСТВАМЕ ПОВТОРНО. Това бе последната ни изненада.
Бих казал, че през последните 5 години най-голямото предизвикателство за проекта всъщност бе предизвикателството да се координират хората, които работиха по него. Голям брой хора,от различни националности - не съм сигурен колко са езиците, на които се говореше на площадката - може би над 10.

- По отношение на размера на инвестицията има ли разминаване с първоначалната сума?
-Не, ВМЕСТИХМЕ СЕ В РАМКИТЕ НА ПЪРВОНАЧАЛНИЯ БЮДЖЕТ - 1.2 МЛРД. ЕВРО. Добрите новини са, че съоръжението за депониране на отпадъци работи, че много добре се разбираме с община Гълъбово. Бих искал да напомня също и че в най-близко бъдеще централата ще бъде управлявана изцяло от българи.

Интервю: вестник Национална бизнес поща

Още новини