Начало Новини Актуално Ефира вдига бизнес център над Античния форум

Ефира вдига бизнес център над Античния форум

Актуално
Ефира форум бизнис Стара Загора

Нова бизнес сграда ще се извиси в близко време в центъра на Стара Загора, на изток от известния хотелско-ресторантски комплекс Форум и зад Античния форум. Това потвърди собственикът на терена, бизнесменът Христо Динев - Ефира.

Поредният билдинг в града на липите ще се настани на мястото на две стари и емблематични за не едно поколение старозагорци къщи. Едната от тях дори доскоро е била паметник на архитектурата. Красивата, обвита в зеленина къща, която по-възрастните заралии наричаха дори античния замък, е строена през 1923 г. Тя е принадлежала на много виден за времето си старозагорец - арх. Желязко Рашев. Той завършил архитектура в Германия и като повечето българи тогава се върнал в родината си. Успял благодарение на творческата си професия, таланта и работоспособността си. През 1924 г. станал окръжен архитект на Стара Загора, а през 1928 г. и кмет на родния си град. След това до 1954 г. отново е главен архитект на общината. След смъртта му имота наследява неговата дъщеря - арх. Нина Рашева. Днес тя говори с много мъка за родния си дом. Притисната от финансови проблеми и от болестта на съпруга си, покойния вече журналист Симеон Майналовски, арх. Рашева е принудена да продаде къщата. По това време тя беше паметник на архитектурата. Убедена съм, защото когато искахме да правим незначително преустройство преди години, от Общината не ни разрешиха точно с този мотив, връща се в спомените си арх. Рашева.
Тя продава имота, защото тогавашният кандидат за него, също известен старозагорски бизнесмен, обещава да не събаря сградата и дори да живее в нея със семейството си. Въпреки това, през годините емблематичната къща е оставена на произвола на времето. Тя се руши и превръща в свърталище на наркомани. Стига се до момент, в който полуразрушената сграда става опасна, пише вестник Национална бизнес поща.
Едва преди десетина дни новите собственици предприеха окончателно ѝ събаряне и разчистване на целия терен за строителството. Според служители в Общината, след корекция на квартално-застроителния план се предвижда на това място да бъде издигната 6-етажна сграда с 2 тела - едното в посока изток-запад, другото в посока север-юг, под формата на буквата Г.
Не съм още съвсем категоричен какво точно ще представлява сградата, но със сигурност няма да е за живеене, а с бизнес насоченост, каза Христо Динев.
Той побърза да изрази притесненията си, че под доскорошните къщи е много вероятно да бъде намерена археология. Още повече, че те са в непосредствена близост до Античния форум. Това ще забави неимоверно строителството и може да създаде проблеми, каза Динев. Така че, още е рано да говорим за бъдещето и за този обект, уточни той.
Запознати припомниха, че заради археологически находки преди време с години беше забавено строителството на една друга сграда - жилищен блок на ъгъла на улиците Васил Левски и Митрополит Методий Кусев. След дълго ходене по мъките то беше завършено и днес луксозната сграда радва своите обитатели.

Още новини