Начало Новини Актуално Ефективна стачка започнаха работници от Ремотекс АД – Раднево

Ефективна стачка започнаха работници от Ремотекс АД – Раднево

Актуално

Ефективна стачка започна колективът на Ремотекс АД – Раднево тази сутрин – 8 февруари, съобщиха от КНСБ. За пореден път мениджърският екип на дружеството в лицето на изпълнителния директор Чорчопов погазва икономически и социални права на колектива на предприятието като нарушава трудовата конституция на Република България – Кодекса на труда (КТ) и международни конвенции, ратифицирани от България за правото на стачка и протест, смятат от синдиката.

След проведените протестни акции в края на 2009 г. бе подписано споразумение между синдикалните организации на КНСБ и КТ Подкрепа и избрания стачен комитет, в което работодателят се задължаваше да изплати дължимите работни заплати за м. ноември 2009 г. до 22.01.2010 г. Към днешна дата, въпреки подписаното споразумение, се дължи по-голямата част от работните заплати на персонала за м. ноември 2009 г., предаде Агенция Фокус.
По сигнал на КНСБ през м. декември Дирекция Инспекция по труда – Стара Загора извърши проверка с предписания: до 15.01.2010 г. работодателят да изплати гарантираното от закона дължимите трудови възнаграждения.
След уволнението на двете работнички, които „си позволиха” да говорят пред българските медии за проблемите в Ремотекс АД, тази сутрин по заповед на г-н Чорчопов на територията на фирмата не са допуснати регионалните представители на КНСБ Бойка Боева и председателя на стачния комитет на Федерация на независимите синдикати на миньорите към КНСБ Дамян Косев, както и регионалния председател на КТ Подкрепа Михаил Михайлов и зам.-председателя на Федерация на миньорите Генчо Генчев. С тези си действия мениджърският екип нарушава чл. 42 и чл. 406 от КТ, даващи правото на представителите на териториални и браншови организации да посещават по всяко време на денонощието работни места, където се упражнява труд. Съгласно Закона за уреждане на колективните трудови спорове (ЗУКТС) ефективно стачкуващите работници и специалисти стачкуват на работните си места. Въпреки задължението си по чл. 83, от наредба 7 за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд на работните места и при използване на работното оборудване, мениджърският екип на Ремотекс АД не е осигурил микроклимат в допустимите норми през зимния период. Въпреки изричното предписание на Инспекцията по труда работодателят да осигури през зимния период на годината отоплени помещения или кабини на работните места в срок до 10.01.2010 г., халетата, в които се полага труд и където в момента се намират и стачкуващите, температурите са минусови,
Тази сутрин ръководството на КНСБ се обърна със спешно искане към собствениците на дружеството г-н Спахиев, притежаващ 42%, г-жа Калчева – 29% и г-н Неделчев – притежаващ 29% - с настояване назначеният от тях мениджърски екип да спазва трудовото законодателство и да бъде подписан график за изплащане на дължимите работни заплати за м. ноември 2009 г., аванс и заплата за м. декември 2009 г. и аванс за м. януари 2010 г.

Още новини