Начало Новини Актуално Ефективна стачка в Ремотекс, ако не платят заплатите до края на седмицата

Ефективна стачка в Ремотекс, ако не платят заплатите до края на седмицата

Актуално

Ако до края на седмицата не бъдат изплатени декемврийските възнаграждения на всички работници в "Ремотекс - Раднево", от понеделник те ще започнат 3-дневна ефективна стачка при спазване на всички законови изисквания. Това съобщи общинският координатор на КНСБ в Раднево Бойка Боева. Стачният комитет е уведомил писмено ръководството на фирмата за намеренията си.

"В резултат на преговорите имахме договорка в периода 18-22 януари да бъдат изплатени ноемврийските аванси и заплати, но в два цеха хората все още не са получили парите си. Във вторник миналата седмица част от работниците са си пуснали молби за платен отпуск, а други са върнати от работа, без да има принудителен престой. От понеделник работата е възстановена, но ние не знаем как ще бъдат оформени тези дни на хората, които не са искали да ползват отпуск. Готови сме за нови преговори, стачката за нас не е самоцел и не е най-добрият начин за решаване на проблемите, но ако няма друг - ще се наложи да прибегнем до този", обобщи Бойка Боева.  
При срещата с представители на Националния институт за помирение и арбитраж с ръководството и Стачния комитет през януари бе постигнато съгласие по една от двете спорни точки - работодателят да не изисква списък на протестиращите работници, за което мениджмънтът настояваше, пише вестник Старозагорски новини. Втората обаче - за мястото на стачните действия, наложи произнасяне на арбитър, заради разминаванията между искането на синдикатите и Стачния комитет това да става на работните места, и на ръководството, което настояваше да бъде определено друго място. Становището на арбитъра е категорично - протестните действия могат да се проведат на работните места, при спазване на изискванията на Закона за уреждане на колективните трудови спорове.
Протестите в "Ремотекс - Раднево", където работят около 900 души, започнаха през декември и са провокирани от неизплатени възнаграждения, неспазване на изискванията за безопасни и здравословни условия на труд, липса на работно облекло.

Още новини