Начало Новини Актуално Едуард Стойчев: Сиви интереси спъват възкръсването на Летище Стара Загора

Едуард Стойчев: Сиви интереси спъват възкръсването на Летище Стара Загора

Актуално
Летище Стара Загора

Инж. Едуард Стойчев е роден през 1964 г. Завършил е Техническия университет в София. От 1991 г. досега е управител и изпълнителен директор на редица дружества. Избран е за председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) на 23 декември 2009 г.

- Г-н Стойчев, успява ли страната ни да организира по европейските изисквания своите тържища и стокови борси? Достатъчно ли са и отговарят ли на нуждите на българските и чуждестранните търговци?

- Изискванията, които страната ни има към тържищата и стоковите борси, Определени от закона за СБТ, са на дори повече от средно европейско ниво. ДОСТА ОТ ТЕКСТОВЕТЕ В НЕГО СА ВЗАИМСТВАНИ ОТ АМЕРИКАНСКИЯ ЗАКОН, където този вид дейности е най-развит. Проблемът е, че поради спецификата на този вид пазари у нас той не е добре развит. Липсата на големи финансови ресурси, настъплението на големите вериги магазини и ниската покупателна способност на българския потребител водят до един вид израждане на тези дейности. Единствено няколкото големи тържища донякъде наподобяват на сродните им в Европа. Прекалено много са на брой и в момента ВЪРВИ УСИЛЕН ПРОЦЕС НА РЕДУЦИРАНЕ И ПРЕГРУПИРАНЕ В СЕКТОРА, поради всички тези причини.

- Какво предстои и е най- важно да се направи по отношение на реформирането на тържищата и стоковите борси у нас?

- С новия ЗИД на ЗСБТ предстои създаването на равнопоставеност между играчите на пазара на едро на храни, риба и цветя. Всички оператори на едро на тези стоки ще трябва да отговарят на законовите разпоредби, да продават стоките с всички необходими документи за произход, качество и безопасност, ИЗДАВАЙКИ ФАКТУРА, КАСОВ БОН И ВОДЕЙКИ ТЪРЖИЩЕН ДНЕВНИК, чрез който може да се извърши проследяемост на партидите и количествата реализирана стока. Целта е максимално изваждане на светло на търговците, работещи масово в сивия и отявлено контрабанден сектор, ощетяващ фиска със стотици милиони на месец. На трите стокови борси ще се въведат задължителни кръгове за сделки по ЗОП и ПДИ с цел МАКСИМАЛНА ПРОЗРАЧНОСТ И КОНТРОЛ НА ТОЗИ ТИП СДЕЛКИ Най-големият проблем в борсовата търговия е липсата на желание у нормалния, не свързан със ЗОП или ПДИ бизнес, да търгува на борсите поради прозрачността и мониторинга от страна на държавните органи и конкурентни структури при тази търговия.

- Имаше проект летището на Стара Загора да се превърне в международно тържище за цветя и зеленчуци, като самолетните полети бъдат възобновени? Утопия ли е подобна идея, или е осъществима и нужна?

- Тази идея НЕ САМО ЧЕ НЕ Е УТОПИЯ, НО И A3 РАБОТЯ УСИЛЕНО ПО НЕЯ ВЕЧЕ ГОДИНА. Идеята е това тържище да бъде в София, заради най-големия пазар, но сега, замисляйки се за летището и местоположението на Стара Загора, може би си струва сериозно да се помисли върху този въпрос. Тук проблемът ще дойде най-вече от нежеланието на структурите, занимаващи се с този бизнес, да излязат на светло, защото по мои данни става въпрос за 200 000 000 лева годишен оборот изцяло в тъмния сектор.

- Горивата стигнаха до психологическата граница от 2.50 лева за литър. В същото време вървят протести. Как очаквате да реагират големите играчи на петролния пазар в България?

- Изцяло пазарно. ДОКАТО ИМА КОЙ ДА ПОТРЕБЯВА ГОРИВА НА ТЕЗИ ПАЗАРНИ ЦЕНИ и няма алтернативно предлагане, не очаквам никакво понижение на цените.

- Ще рефлектира ли цената на горивата върху цените на храните, или да очакваме поевтиняване? Все пак идва лято, очертава се добра реколта?

- През лятото в България, когато естествено се повишава потреблението на горива заради жътва, туризъм, повишена търговия и услуги, у нас по някаква странна пазарна логика винаги горивата поскъпват, ВМЕСТО ДА ОТИВАТ НАДОЛУ И ДА СЕ РАЗЧИТА НА ПО-ГОЛЕМИЯ ОБОРОТ. Не очаквам обаче последният скок на горивата да доведе до поскъпване на храните, защото търговията на дребно и без това в момента е в долна мъртва точка, така че търговците ще разчитат на шестте предстоящи месеца да реализират максимални продажби. Ще се появи и новата реколта, която естествено ще свали цените.
РЯЗКО ЩЕ НАМАЛЕЕ ВНОСЪТ И ЩЕ СЕ ПРОДАВА РОДНО ПРОИЗВОДСТВО, което заради сезона ще е много по-малко енергоемко, което е основен проблем за българските производители през зимата.

- Кризата възроди ли появата на незаконни борси и тържища?

- Никога не са спиралида съществуват. Кризата доведе до това, че сега главно играчите от сивия сектор имат количества от стоки на по-ниски цени заради неплащането на данъци и такси. Така те ДОУБИВАТ МАЛКОТО ОПИТВАЩИ СЕ ДА ОЦЕЛЕЯТ НОРМАЛНО РАБОТЕЩИ ТЪРГОВЦИ. Държавата, в лицето на правителството, има твърдото намерение да се справи с този проблем и в момента се полагат максимални усилия в тази посока. Знаем механизмите и методите, но тези структури работят така от десетилетия, разполагат с голям финансов ресурс, с подготвени кадри и най-важното с верни съюзници в лицето на обеднелия български потребител, който търси максимално евтина стока и по този начин ЗАХРАНВА СЪС СОБСТВЕНИТЕ СИ СРЕДСТВА СТРУКТУРИТЕ, КОИТО ОБЕЗКЪРВЯВАТ СОБСТВЕНАТА НИ ДЪРЖАВА и ни лишават от високи заплати, пенсии, здравеопазване и обучение на децата ни. Получава се Параграф 22 и спиралата се вихри надолу. Мисля, че посоката и политиката за борба със сивата икономика няма да се смени и просто е въпрос на време да се постигнат резултати. Дано дотогава бизнесът, работещ на светло, както и потребителите, да издържат.

- Разследвате ли нови сигнали за картелни споразумения? Кои области на икономиката са най-подозрителни?

- Притеснява ме единствено захарта в момента, защото цената ѝ на Лондонската борса отдавна е под 800 лева за тон, а у нас не пада под 2 лева за килограм на едро.

Интервю: вестник Национална бизнес поща

Още новини