Начало Новини Актуално Едночасовите протести пред болниците в Стара Загора ще продължат до изясняване на финансирането им

Едночасовите протести пред болниците в Стара Загора ще продължат до изясняване на финансирането им

Актуално

Над 100 здравни работници от МБАЛ "Проф. д-р Ст. Киркович", Центъра за спешна медицинска помощ и Университетска МБАЛ излязоха в Стара Загора на едночасов протест вчера от 13 до 14 часа. Решението за израза на недоволството на хората в бели престилки бе взето на извънредно заседание на УС на РК на Българския лекарски съюз вчера сутринта. По информация на председателя на БЛС д-р Светослав Стоименов, на протест пред здравните заведения са излезли и работещите в МБАЛ в Казанлък, Чирпан, Гълъбово и Раднево.

По този начин Стара Загора се включи в националните щафетни протести с прекъсване на работа във връзка с продължаващото недофинансиране на болничната медицинска помощ от страна на Министерството на финансите и преждевременното изчерпване на бюджетните лимити по месеци за съответните лечебни заведения.
"Месечният лимит за октомври за болниците свърши още на 21 число от миналия месец, т.е. пациентите след това ние ги изписваме днес (б.а. вчера). Това обаче означава, че така ще отхапем голяма част от бюджетния лимит и за месец ноември - очаква се той да свърши още на 15-о число. Ако трябва да изпишем пациентите след това с дата 1 декември, то бюджетът за 12-ия месец ще бъде изчерпан още около Никулден (6.12). Ако не се вземат спешни мерки за преодоляване на острия бюджетен недостиг от страна на Министерството на финансите, ние ще бъдем изправени пред ситуацията директорите да пуснат хората си в неплатен отпуск още в първата седмица на декември, а съответно пациентите да бъдат оставени на произвола и да се оправят кой както може. Нещата наистина са мрачни за оставащите 2 месеца до края на годината и затова ние отсега бием камбаната", заяви пред събралите се лекари д-р Светослав Стоименов.
По думите на председателя на РК на БЛС, решението на регионалната колегия за организиране на протестни действия веднага е дала ефект с привикването вчера следобед на директорите на болници в Здравната каса.  
Според д-р Стоименов, нов факт, който буди недоволство, е различният аршин при разпределението на бюджетните средства по региони, който създава разделение между столица и провинция.
"На столичната РЗОК й е завишен лимитът със 110%, на РЗОК-Стара Загора - със 17%, на Ямбол - с 35%, на Сливен - с 12%, а на Русе - със 6%. Това е дискриминация на пациентите и се надяваме общественият натиск да продължи", апелира към събралите се лекари д-р Стоименов.  По думите му, болниците в областта са на ръба да осъмнат със запорирани сметки от доставчиците, на които дължат пари. "Например бюджетът на МБАЛ "Проф. д-р Ст. Киркович" е със 100 хил. лв. по-малко от нужните само за фонд работна заплата. Дори да е магьосник директорът, какво да направи по-напред - да плати парно, ток или консумативи с тях?", попита Стоименов. В същото трудно положение е и УМБАЛ, където пък заплатите на медиците били най-ниските - асистент там се разписвал срещу 490 лв., а сестра - за 340 лв., съобщи и координаторът на протестите от Университетска д-р Снежана Узунова.
Протестните едночасови прекъсвания ще продължат до изясняване на ситуацията по финансиране на болниците, или до даването на друг отговор от страна на Министерството на финансите. Засега срокът, който е даден за продължаването им, е 15 ноември.
По време на протестите оперативните екипи, които са заети с работа по спешен или планов оперативен пациент, ще продължават работа до приключване на спешността или до завършване на оперативната интервенция, увериха от БЛС.
Протестните действия се подкрепят от работещите в спешните центрове в областта, където също има забавени плащания повече от 5 месеца, както и от общопрактикуващите лекари, специалистите в доболничната помощ и медицинските центрове, на които не са изплатени разликите, потребителските такси, за пенсионери над 60 години при жените и над 63 - при мъжете от началото на годината.

Информация: вестник Новината

Още новини