Начало Новини Актуално Едни залесяваха, други бракониерстваха

Едни залесяваха, други бракониерстваха

Актуално

На абсурдна ситуация стана свидетел репортер на вестник Старозагорски новини в предпоследния ден на Седмицата на гората - 7 април. Докато доброволци от Стара Загора засаждаха млади фиданки в местността над стадион Берое, група бракониери се прибираха най-спокойно в ромския квартал Лозенец, нарамили огромни наръчи дърва.

Залесители и бракониери не се видяха, тъй като ги разделяше 500 м разстояние, но за медията ни остана горчивият привкус, че хилядите евра по европейски програми за всевъзможни интеграции и образователни програми са били изхарчени напразно и че ромите-бракониери буквално се подиграха с труда на стотиците доброволци и десетките лесничеи, грижещи се българското зелено богатство...

Във въпросния ден групата на залесителите, съставена от 127 души, сред които и кметът на Стара Загора Живко Тодоров, се включи в партньорската програма Залесяване 2012. В продължение на три часа доброволците залесиха над 5 декара в местността над стадион Берое. Теренът ще се раззелени с 2000 селектирани, бързорастящи акации, осигурени от Регионалното държавно горско стопанство. На мястото, определено за залесяване, през миналата година бе извършена предварителна почвоподготовка с тежка механизация. Досега там е засаждано с кедър и заради изключително тежкия каменист терен, пробиването на дупките стана с помощта на уреда Меч на Колесов. Тази тежка задача се падна на мъжката част от групата, а дамите се бяха заели със самото засаждането на фиданките.
Програмата, която бе един подобаващ финал в Седмицата на гората, се реализира със съдействието на Община Стара Загора и Екоцентър - Стара Загора. В инициативата участваха още представители на Държавен куклен театър, Зонта клуб, Лайънс клуб - Августа, Лайънс клуб - Тракия, Инер Уил клуб, Обществен дарителски фонд, Ротари клуб, Тракийско дружество Одринска епопея и Търговско-промишлената палата.

Старозагорският кмет Живко Тодоров даде пример как 140 роми, наети по една социална програма за временна заетост, могат да разкрасят градинките на Стара Загора. Въпросът е защо МЗХ не се възползва от същата програма и да ангажира хилядите безработни роми в залесяване. Така хем ромите ще получават, макар и временно, заплати, хем ще се образоват (безплатно) как се садят дървета.

Ромите, хванали веднъж лопата за копане на дупки (за младите фиданки), може би скоро няма да се хванат за брадвите.

Още новини